Başlıklar
Selçuk Gezi Rehberi
İzmir’in Selçuk ilçesi çevresindeki antik şehirler, tarihi yapılarla birlikte ilçeyi önemli bir durak haline getiriyor. Selçuk; Antik Roma döneminde çevresi çok önemli bir ticari ve dini merkez olmuş, bu Osmanlı döneminde de bir süre devam etmiştir. 1307 yılında Ayasuluk adını almış, 1350 yılında Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti olmuştur. Efes Antik Kenti ve Şirince’ye Selçuk üzerinden ulaşılıyor. Selçuk Kuşadası’na 17 km uzaklıkta. Selçuk İzmir arası mesafe ise 75 km.
İzmir’den Selçuk’a Nasıl Gidilir?
İzmir’den Selçuk’a arabayla gidecekseniz otobandan Kuşadası tabelalarını takip etmek en uygun yoldur.
İzmir’den Selçuk’a toplu taşıma ile minibüs ya da trenle ulaşabilirsiniz. İzmir, Basmane’den Aydın’a giden trenler Selçuk’tan geçmekte ve yolculuk yaklaşık 1.5 saat sürmektedir. Tren her zaman daha çok tercih edeceğimiz bir yöntem olsa da daha sık hareket saati olması ve daha hızlı olması nedeniyle, biz minibüsü tercih ettik. Bornova’daki otogarın üst katından ilçelere giden araçlar bulunmakta ve yaklaşık yarım saatte bir Selçuk’a giden minibüsler bulunmakta. Yolculuk yaklaşık 50 dk – 1 saat sürüyor ve Selçuk otogarına varıyorsunuz. Minibüsün ücreti 9 TL. Buradan 10 dakikada bir kalkan Efes servislerine binebilirsiniz ve 5 dakika içinde Efes Antik Kenti’nin girişine varıyorsunuz, ücreti 2.5 TL. Yaz aylarında Selçuk’tan İzmir’e son minibüs 8 buçukta. Siz tabii yine de gidince kontrol edin saatleri. Şirince için de aynı şekilde otogardan sıklıkla minibüsler var.
SELÇUK NOT DEFTERİ
Kısa Tutun: Selçuk kendisinden ziyade civarında turistik yerler barındıran bir yer. Civarında bir çok yer var ve hepsi görülesi gezilesi noktalar.
Ana Arter Yapın: Dört bir tarafa gitmek için ister araçla ister toplu taşıma ile kullanılacak merkez dağıtım noktası kabul edebilirsiniz Selçuk’u.
Araç kiralama iyi bir fikir: Toplu taşıma yeterli ve sık olsa da oraya buraya geçişler için günübirlik araç kiralama iyi bir fikir olabilir. Bunu İzmir’den yaparsanız Selçuk’a da öyle gelirsiniz.
Alışveriş merkezi yapın: Özellikle Efes v.s. bir şişe suyun bile ateş pahası olduğu yerler. Bu yüzden sağa sola gidip gelirken Selçuk iyi bir ikmal noktası.
Havaya Dikkat: Muhtemelen bahar ve yaz sezonunda gelmişsinizdir, hava gerçekten sıcak oluyor. Güneşe dikkat edin, kremdir, gözlüktür, şapkadır önemli şeyler.
Selçuk ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Ayasuluk Kalesi: Şehre ilk vardığınızda göze çarpan yapı, Selçuk’un simgesi, Selçuk Kalesi olarak da anılıyor. Tepeye çıkıp manzarayı seyredebilirsiniz.
İsa Bey Camii: Selçuk şehir merkezine yakın gezilebilecek yerlerden biri, Selçuklu döneminde 1375 yılında yapılmış.
St. Jean Bazilikası: Ayasuluk Tepesi’nde bulunan bazilika Hristiyanlar için önemli bir tarihe sahip. İsa’nın en sevdiği havarisi Yuhanna adına yapılmış ve mezarının burada bulunduğu iddia edilmektedir. Fakat yapılan çalışmalarda mezarına ulaşılamamıştır.
Selçuk ilçe merkezindeki Efes Müzesi‘nde bölgedeki kazılarda bulunan eserler sergilenmektedir. Bunlardan en önemlisi Artemis Heykeli‘dir.
Artemis Tapınağı kalıntıları: Efes Müzesi’nin içinden dünyanın 7 harikasından biri de görülmektedir, fakat kalıntılar maalesef yok denecek kadar azdır.
Meryem Ana Evi: Selçuk’a 7 km uzaklıkta yapı, Hristiyanlar için önemli dini merkezlerden biri kabul edilmektedir ve kimilerince Meryem’in yaşadığı son ev kabul edilmektedir. Selçuk Otogarı’ndan buraya taksiyle ulaşılabilir.
Yedi Uyurlar, efsanesi Anadolu tarihinde oldukça önemlidir. kısaca pagan inanışın egemen olduğu Roma döneminde 7 genç tek tanrı inançları yüzünden kraldan kaçarken bir mağaraya kapatılırlar ve burada 200 yıl boyunca uyurlar, (Kuran’a 309 yıldır) uyandıklarında Hristiyan dünyaya uyanırlar. Hristiyan ve İslam tarihinde yer alan önemli bir öyküdür, ve uyudukları rivayet edilen yerlerden biri de Efes de bulunmaktadır. Ashab-ı Keyf Mağarası ve Yedi Uyurlar Mağarası olarak geçmektedir. Hristiyanlar tarafından Efes’teki bu mağarada yaşandığı kabul edilmektedir.
Efes Antik Kenti: Selçuk’a gidişin en önemli sebeplerinden biri tabii ki Efes Harabeleri. Selçuk’tan kalkan minibüslerle 5 dakikada ulaşılıyor. Detaylı Efes Antik Kenti gezi notlarımız için sizi buraya alalım.
Şirince Köyü: Selçuk çevresinde en çok rağbet gören yerlerden biri de kuşkusuz Şirince, Selçuk’a 8 km uzaklıktaki eski bir rum köyü turistik bir merkeze dönüştürülmüş, detaylı Şirince gezi notlarımıza buradan gidilir.
Selçuk’ta Ne Yenir?
Selçuk’a özel ne yenir derseniz, burada bir çok yerde çöp şiş yapılıyor. Biz otogardan aldığımız öneriyle belediye binasının hemen yanındaki İzzet Çöp Şiş’te yedik. Ortamdan beklentiyi arttırmıştık ama oldukça standart bir çöp şişti. Porsiyonu 8 TL. Karın doyurmak için uygun ama özel bir tat ummayın.
Yorumlar