Efes Antik Kenti Gezi Rehberi

Efes Antik Kenti Gezi Rehberi

Efes Antik Kenti Gezi Rehberi

Efes Antik Kenti Gezi Rehberi

EFES HARABELERİ GEZİSİ

Efes Antik Kenti İzmir’e oldukça yakın mesafede tarihi harabelerden oluşan turistik mirasımız. Efes hakkında kısa bilgi verelim, detaylı bilgi aşağıda. Efes ve çevresindeki yerleşik yaşamın izleri M.Ö 6000 yılına kadar uzanmaktadır. Efes Harabeleri’nin yanısıra dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı da bölgede yer almaktadır. Efes Antik Kenti’nde ortaya çıkarılan yapıtlar bize dönemin hayatı açısından keyifli bir hikaye sunuyor. İzmir şehir merkezi ve Kuşadası’na yakınlığının da etkisiyle Efes’i yılda yaklaşık 1.5 milyon turist ziyaret ediyor, siz de en kısa sürede bu sayıya dahil olun deriz. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen turistik merkezlerinden biri olan Efes Antik Kenti’nin tarihi M.Ö 2000 yılına dayanmaktadır. Efes’te bir çok farklı şehir kurulduğundan ve yer değiştirmelerden dolayı, kalıntılar 8 kilometrelik  bir alana yayılmıştır. Efes Antik Kenti olarak gezilen bölge ise o dönemin gelişmiş şehir yapısını, yaşantıyı ve mimariyi gözlemlemek için en iyi bölgedir. Antik Bölge’de ve Efes-Selçuk civarlarında arkeolojik kazı çalışmaları devam etmektedir.

Efes 10

EFES’E NASIL GİDİLİR?

İzmir’e ulaştıktan sonra, Efes’e ulaşım için İzmir’den Selçuk‘a giden minibüslere ya da tren tercih edilebilir. İzmir, Basmane’den Aydın’a giden trenler Selçuk’tan geçmekte ve yolculuk yaklaşık 1.5 saat sürmektedir. Tren her zaman daha çok tercih edeceğimiz bir yöntem olsa da daha sık sefer saati olması ve daha hızlı olması nedeniyle, biz minibüsü tercih ettik. Bornova’daki otogarın üst katından ilçelere giden araçlar bulunmakta ve yaklaşık yarım saatte bir Selçuk’a giden minibüsler var. Yolculuk yaklaşık 50 dk – 1 saat sürüyor ve Selçuk otogarına varıyorsunuz. Minibüsün ücreti 9 TL. Buradan 10 dakikada bir kalkan Efes servislerine binebilirsiniz ve 5 dakika içinde Efes Antik Kenti’nin girişine varıyorsunuz, ücreti 2.5 TL. Biraz macera yaşayayım derseniz Efes sapağına kadar yürüyüp otostop da çekebilirsiniz. Yaz aylarında Selçuk’tan İzmir’e son minibüs 8 buçukta. Siz tabii yine de gidince kontrol edin saatleri.

Efes’e birçok turist de Kuşadası’ndan geliyor. Genellikle yabancı turistler Kuşadası’ndan turlarla ulaşıyor Efes’e. Kuşadası Selçuk arası yine minibüslerle yaklaşık 20 dakika.

  

EFES NOT DEFTERİ

Kültür Bakanlığı Müze kart alın: Sadece Efes için giriş ücreti ödeyeceğinize cüzi bir farkla müze kart alabilir, 1 yıl tadını çıkarabilirsiniz.

Güneşe dikkat: Gökyüzündeki kadar mermer zeminden yansıyan güneş çaktırmadan çok yakıcı olabiliyor. Şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi gibi önlemleri almak önemli.

Yemek, su çok pahalı: Antik kent bölgesinde her şey çok pahalı, örneğin müze kafesinde çay 6 TL. Yanınıza Selçuk’tan bolca su ve atıştırmalık yiyecek almak faydalı olacaktır.

Otostop çekilebilir: Selçuk otogarda inince azıcık yürüyerek Efes sapağının başından otostop çekilerek Antik Kent’e ya da Antik Kent sapağına varabilirsiniz. Sapaktan sonrası dik yokuş.

Süre önerisi:: Standart bir geziyle 2 saatte görülebilir. Rehberle detaylı bir gezi 5-6 saati bulabilir.

  

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti

Mayıs 2014 itibariyle Efes Harabeleri’ne giriş ücreti tek kişi 30 TL. Müze Kartı’yla giriş ücretsiz. Müze Kartı’nız yoksa en mantıklısı Müze Kartı çıkartıp onunla giriş yapmak. Müze kartı öğrencilere 20, yetişkinlere 40 TL ve bildiğiniz gibi 1 yıl geçerli. Müze Kartı antik kentin içindeki Efes Yamaç Evler’de geçerli değili buraya girmek için her türlü ekstra 15 TL daha ödemek gerekiyor.

Efes Antik Kenti’ndeki Tarihi Yapılar

Efes Antik Kenti’ne girdiğiniz andan itibaren sokaklarıyla, yapılarıyla gelişmiş bir antik şehir yaşantısı olduğunu gözlemleyebiliyorsunuz. İyi bir araştırmayla da ya da rehberle gitmek alacağınız keyfi daha da arttıracaktır. Biz iyi araştırmaya ek olarak zaman zaman başka turist gruplarının peşine takılarak gezdik. Yapıların önemli kısmı bütünüyle günümüze ulaşamamış ama yine de çok etkileyici.

Efes Antik Kenti’ne üst kapıdan girdikten sonra hemen karşımıza Büyük Tiyatro çıkıyor. 24.000 kişilik bu dev tiyatronun antik dünyanın en büyük tiyatrosu olduğu düşünülüyor. Oturaklar tüm ihtişamıyla ayakta olsa da, üç katlı sahnesi yıkılmıştır. Sportif yarışlar, gladyatör gösterileri ve sanat gösterileri yapılırmış.

Efes 11

Yol boyunca çeşme ve tapınak kalıntıları bulunmakta. Bunlardan en ayakta kalanı Hadrian Tapınağı, İmparator Hadrianus adına inşa edilmiş. Domitian Tapınağı‘ndan ise günümüze sadece temelleri kalmıştır.

Efes Antik Kenti’nin simgesi Celcus Kütüphanesi. M.S 125 yılında inşa edilen yapının etkileyici giriş kapısı, orjinal parçalarıyla restore edilmiştir. O zamanlar kitap şimdiki formatta değil parşömenleri sarıldığı rulolar şeklinde tutulmaktaydı ve 12.000 rulo alacak kapasiteydi.

Kütüphanenin karşısında Yamaç Evler bulunmakta. Buraya girmek için ekstra 15 TL ödemek gerekiyor. Dönemin zenginleri bu evlerde yaşamaktaymış, evlerin etkileyici yanı günümüz modern koşullarına yakın konforlar bulunması. Tüm evlerde hamam ve kalorifer sistemi yer alıyor. İçerisindeki mozik ve freskler de lüks yaşam ve estetik kaygısı hakkında bize daha fazla fikir veriyor.

Efes 15

Ünlü Kuretler Caddesi‘nde yürümeye devam ediyoruz. Umumi tuvalet ve hamam olarak kullanılan yapı oldukça ilginç. Romalılar için önemli bir toplanma yeri ve sosyalleşme alanıymış buralar. Tuvalet delikleri arasında herhangi bir seperatör bulunmaması bizim zamanımızdan bakınca oldukça ilginç. Daha da ilginç yanı tuvaletlerin uniseks olması. Bu ortamda ciddi konuların tartışıldığını hayal etmek oldukça eğlenceli.

Cadde üstündeki diğer ilginç yapı dünyanın en eski genelevlerinden bir olduğu söylenen Aşk Evi. Aşk evine giden yolda kadın başı kazınmış bir levha bulunmuş, bu levhanın bir nevi reklam panosu olduğu düşünülüyor.

Cadde boyunca yerlerde küçük oyuklar bulunmakta ve bu oyuklaa yerleştirilen meşalelerle şehrin özel günlerde aydınlatıldığı düşünülüyor.

Efes 16

Caddenin sonunda büyük tiyatroya göre nispeten küçük bir amfitiyatro bulunmakta. Burası kent meclisi olarak kullanılıyormuş. Yöneticilerin halkal buluşup sorunları konuştuğu bir alan olmasının yanısıra gösteriler de yapılmaktaymış.

Yürüdüğümüz yolu dönüp Büyük Tiyatro’nun karşısındaki Liman Caddesi‘ne geliyoruz. 600 metrelik cadde şehrin en uzun caddesi, cadde boyunca sütunlar bulunmakta. Anlayabildiğimiz kadarıyla oldukça şaşalı yapıtlar ve heykellerle dolu bir caddeymiş. Şehre gelenler için güzel bir karşılama şüphesiz.

Buradan Meryem Ana Kilisesi’ne doğru giden bir yol var. Bu kilise antik dönemden daha sonra yapılmış ve gittiğimizde kazı çalışmaları yapan Avusturyalıları da gördük. Yürümeye üşenirseniz görecek pek fazla şey yok.

Efes 13

Efes Antik Kenti Çevresinde Görülecek Yerler

Artemis Tapınağı: Dünyanın 7 harikasından biri kabul edilen tapınakta arkeolojik çalışmalar 1870’li yıllarda başlamıştır, maalesef günümüze birkaç mermer parçası kalmıştır. Bunların bir kısmı Londra‘da, bir kısmı da İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Meryem Ana Evi: Selçuk’a 7 km uzaklıktaki ev, Hristiyanlar için önemli dini merkezlerden biri kabul edilmektedir. Kimilerince Hz Meryem’in yaşadığı son ev olarak kabul görmektedir. Selçuk Otogarı’ndan bölgeye taksiyle ulaşılabilir.

St. Jean Bazilikası: Selçuk’ta bulunan bazilika İsa’nın en sevdiği havarisi Yuhanna adına yapılmış ve mezarının burada bulunduğu iddia edilmektedir. Fakat yapılan çalışmalarda mezarına ulaşılamamıştır.

Efes 8

Selçuk(Ayasuluk) Kalesi: Selçuk’un simgesi olan kale tepeden güzel bir manzara sunuyor. Selçuk Gezi Rehberi‘mizi inceleyin.

Şirince: Efes Antik Kenti’yle beraber çevrede en çok ziyaret edilen bu eski rum köyüne Selçuk’tan minibüslerle 20 dakikada ulaşılabilir. Detaylı Şirince gezi notlarımız için tık tık.

Kuşadası: Gelmişken keyifli bir deniz tatili için Kuşadası bire bir.