Çankırı’da Gezilecek Yerler

Çankırı Kalesi


Çankırı’nın en gözde mesire yerlerinden bir tanesi olan Çankırı Kalesi, şehre hakim tek tepe üstünde yer almaktadır. Geçen senelerde kalenin etraf düzenlemesi yapılmış ve defa sık ziyaret edilen tek alan durumuna getirilmiştir.
Çankırı’nın tarihinden tek parça olan Çankırı Kalesi, Hititler doğrulusunda yapılmıştır. Yapımında moloz taş ve tuğla kullanılmış olup, şehrin kuzey doğrultusunda bulunmaktadır.730 metre yüksekliğindedir ve yapıldığı ilk senelerden bu yana Romalılar, Bizanslar, Danişmentliler, Selçuklular ve Osmanlılar saatinde kullanılmıştır. Kale, kullanan her uygarlık doğrulusunda onarılmıştır. Roma döneminde uygulanan nekropol kısmı, su sarnıcı, aut ile bağlantısı olan mağaralar, gözetleme kulesi varken; şu zamana kadar yanlızca birkaç sur kalıntısı kalmıştır. Döneminden bu yana çoğu depremler yaşam sürdüren Çankırı Kalesi, her yaşadığı zelzelede kalıntılarının fazlası yok olmuştur. Ama yeniden de şu zamana kadar kadar ayakta kalmış kalıntıları görülmeye değerdir. Çankırı gezinize; Kırkpınar Yaylası’nı, Yapraklı Devasa Yayla’yı, Buğday Piyasası Medresesi’ni ve Tuz Mağarası’nı eklerken Çankırı Kalesi’ni listeye dahil etmeyi unutmayın.

Çankırı Evleri


Türk hanesi mimarisinin örneklerinden olan Çankırı Haneleri il çapında toplam 108 adettir. Bu haneler korunma altında olup, hanelerin her biri minimum surat yıllıktır.
Turizme kazandırılan Çankırı Haneleri, döneminin ekonomik ve jeolojik yapısı ile ilgili çoğu malumat vermektedir.Çankırı’da tespit edilen toplam 108 adet ev Taşınmaz Kültür ve Doğa Varlıkları Yüksek Kurulu’nun hükmü ile tescil edilmiş olup korunma altına alınmıştır. Çankırı Haneleri, Türk Evi’nin bütün özelliklerini taşımakla birlikte; çoğunlukla iki katlı yapılmıştır. Birinci kat kışlık olarak tasarlanır, burada mutfak ve oturma odaları bulunurdu. Gün içinde en fazla vakit geçirilen yer yeniden birinci kat olurdu. İkinci kat ise; manzaraya sahiptir ve çoğunlukla konuklar için bölünmüş olan kattır. Her odanın ikinci katında tek başoda bulunur. Bunun yanında her odada yüklük tahta dolaplar vardır. Bu dolapların biri gusülhane olarak kullanılırdı. Son zamanlarda korumaya alınan Çankırı Haneleri, noktaya gelenlerin kesinlikle ziyaret ettiği yerler arasındadır. köklü yaşanmışlıklara götüren Çankırı Haneleri, sizlerin de ziyaretlerini bekliyor.

Çankırı Müzesi


1972 seneninde ziyarete açılan Çankırı Müzesi, Anadolu’da yaşamış olan medeniyetlere ilişkin yapıtların sergilendiği müze, Anadolu’nun değerli arkeolojik sergi meydanlarından biridir.
Çankırı’da 116 parça yapıtın belirlenmiş bir yerde toplanması için müze çalışmalarına başlanmıştır. Öncelikle 1972 senesin’de Halk Eğitim binasının alt katına tertip eden Çankırı Müzesi, sahip olunan olan koleksiyonlarıyla sergilenmiştir.Bu çalışmayla Çankırı’nın ilk Arkeolojik ve Etnografya Müzesi açılmıştır. Henüz ardından 1976 senesin’de Halk Eğitim binası yıkılmış ve yapıtlar Çankırı Lisesi’nin bir sınıfına yerleştirilmiştir. Halk Eğitim’in adına uygulanan 100. Sene Kültür Merkezi’nin yapımı tamamlanınca yapıtlar yeniden kültür merkezine taşınmıştır.
Teşhir salonunda tespit edilen arkeolojik ve etnografik yapıtlar ilginizi epey çekecek. Hellenistik, Külüstür Tunç Çağı, Roma ve Bizans devresine ilişkin yapıtlar farklı zamanlara götürecek ve hiç yaşamadığınız anlara sürükleyecek. Türkiye’nin ilk fosil müzesi olan Çankırı Müzesinde Tıp aletleri kandiller, iğneler, yüzük kaşları, süs eşyaları, bronz aletler ve koku şişeleri göze en fazla çarpan parçalar arasındadır. tarihe bir ilgi duymasanız dahi Çankırı Müzesi, mutlaka sizi tesiri altına alacak. Bununla birlikte tarihi inceleme yapanlara da epey yardım edecektir Çankırı Müzesi.