Çanakkale, önemli tarihi miraslara sahip olmanın yanı sıra, doğal güzelliklere sahip bir şehrimizdir. Bizans ve Osmanlı gibi iki önemli tarih mabedine şahitlik etmiş bu şehrin tarihi açıdan ne kadar zengin olduğunu söylemek abes olacaktır. Bunun yanında Türk tarihinin en önemli zaferinin yaşandığı şehir olma hüviyetine sahip Çanakkale, sadece bununla da kalmıyor, doğallığıyla da gezi seveler için ihtişamlı bir gösteri sunuyor. Çanakkale’de gezip görülebilecek yerlerini sizler için hazırladığımız bu gezi rehberi listemiz ile sizler de en iyi seyahati yaşayabilirsiniz. İşte Çanakkale’de gezilebilecek yerler tarihi ve doğal güzellikler listesi. Roma, Bizans ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapan, Kurtuluş Savaşında ise adeta destan yazan şehrimizin gezip görülebilecek birçok yeri bulunuyor. Şehrin önemli yerlerini gezmek istiyorsanız, yapacağınız planla, bunu 3 veya 4 gün içerisinde rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Bölgenin tarihi açıdan zengin olması nedeniyle, Çanakkale şehrine ışık tutan adreslerin, müzeler ve tarihi semtler olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Çanakkale şehrini sadece tarihi olarak düşünmemek gerekiyor. Çünkü burada birbirinden güzel olan doğal farklılıkları da görebilir, kendinizi huzurun ellerine teslim edebilirsiniz. Türkiye’de gezip görülecek en iyi şehirler listesinde her zaman zirvelerde yer alan şehrimizin, tarihi ise Milattan Önce 3000 yılına kadar dayanıyor. Türkiye’nin en köklü şehirlerinden birisi olan Çanakkale, destanların yazıldığı, hayatların can bulduğu huzur ve sakinliğin başkenti niteliğindedir. Oldukça eski olan tarihi yapısı nedeniyle, planlarınızı yapmadan önce tavsiyemiz, listemizi baştan sona görmeniz ve buna göre hareket etmeniz olacaktır.
1. Assos Antik Kenti
Behramkale Köyü’nde yer alan Assos, Ayvacık ilçesinin en görkemli yeridir. Meşhur filozof Aristo var ya, işte o da yıllarca burada yaşamış. Hatta burada Felsefe Okulu da kurmuş. Tuzla Çayı ile Ege Denizi arasında, bir kayalık tepe üzerinde yer alan bu kent, listemizin ilk sırasında yer almaktadır. Kentin girişinde sizi Hüdavendigar Camisi karşılayacak. Antik kentte ilerlemeye devam edip en yüksek tepeye çıktığınızda Athena Tapınağı’na ulaşacaksınız. Midilli Adası da bu antik kent ile karşı karşıya. Manzara gerçekten görülmeye değer. Şirin mi şirin bir kent olan Assos, tarihi dokusuyla ve huzurlu atmosferiyle size paha biçilmez, unutulmaz anlar yaşatacak. Tabii buraya gitmişken Kadırga Koyu’na da uğramayı unutmamalısınız. Assos denize girilecek yerler bununla sınırlı değil..
2. Behramkale Köprüsü
Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak 14. Yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Köprü taştan yapılmış olup sivri kemerlidir ve Tuzla Çayı’nın üzerinde inşa edildi. Bugün kullanılmasa da Ayvacık’a yolu düşenlerin görmesi gereken yapılardandır.
3. Babakale
Ayvacık ilçesinin güneybatısında yer alan Babakale, 1-2 saatte gezebileceğiniz ufacık bir yer. Ama bakmayın böyle ufakcık olduğuna; doğal ortamıyla ruhunuza dinginlik verecek, tarihi zenginlikleri ile kültürünüzü artıracak.
4. Adatepe
Çanakkale gezilecek yerler diyoruz, hâlâ Ayvacık’tayız, daha çook işimiz var. Küçükkuyu ile Edremit Körfezi arasındaki Adatepe de ziyaret edilmeyi hak ediyor bizce. Türk ve Rum kültürünün beraber yoğrulduğu Adatepe, Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış. Böyle güzel bir yer için yapılması gereken de buydu zaten. Hele bir gidin görün, o zaman ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
5. Afrodit Kaplıcası
Bazıları Afrodit diye bir güzellik tanrıçası olduğuna inanıyor biliyorsunuz, işte kaplıcanın ismi buradan geliyor. Suyunun hastalıklara şifa olduğuna inanılıyor. Ne zaman yapıldığı belirsiz ama muhtemelen Cenevizliler döneminde onarılmış.
6. Zeus Altarı
Sırtını zeytin ağaçları ile bezenmiş Gargaran Tepesi’ne dayayan Zeus Altarı eski Yunan kültüründe önemli bir yere sahip. Çünkü Yunanlılar kendi inanışlarına göre burada tanrıları için kurban keserlermiş. Ne zaman bir savaş, kuraklık, hastalık olsa kurtulmak için bu yola başvururlarmış.
7. Sokak Ağzı
Çanakkale gezilecek yerler listemiz tüm hızıyla devam ediyor. Şimdi Ayvacık’ta, deniz kıyısındaki Sokak Ağzı’ndayız. Burada dalgıç kulü pleri de var, çeşitli eğitimler veriliyor. Bilhassa soft turizmin önemli beldelerinden.
8. Şahinderesi Kanyonu
Çanakkale gezilecek yerler hemen bitecek gibi değil. İyisi mi Şahinderesi Kanyonu’nda biraz soluklanalım. Denizden iyot kokusu, dağlardan çam kokusu derken; oh mis… Çok rahatlayacağız ve başladığımız bu Çanakkale seyahati daha verimli geçecek. Ne de olsa enerji depoladık…
9. Kaz Dağları
İşte size Çanakkale’nin doğal güzellikleri arasında yer alan yemyeşil bir manzara! Bu kadar Çanakkale gezilecek yerler okudunuz; bazılarına gidersiniz, bazılarına gidemeyebilirsiniz ama lütfen buraya uğramadan etmeyin, olur mu? Doğayı iliklerinize kadar hissedebileceğiniz muhteşem bir yer. Bu bölgenin temiz havasını ciğerlerinize çekmek size hakikaten iyi gelecek. Akarsuları da bulunuyor ve keşfedilmeyi bekliyor, benden söylemesi…
10. Hadımoğlu Konağı
1796’da inşa edilen bu konak Türk sivil mimarisin en güzel örneklerinden biridir. Haremlik ve selamlık bölümleriyle ayrılmış olan konak 2 katlıdır. Görüntüsü bir kaleyi andıran Hadımoğlu Konağı, Osmanlı döneminden günümüze ulaşmayı başaran çok eski bir konaktır. Duvar resimleriyle, kalem işleriyle, freskleriyle ve ahşap işçiliğiyle Çanakkale tarihi yerler içerisinde öne çıkmaktadır.
11. Ayazma Mesire Yeri
Bayramiç’e bağlı Evciler Köyünden 5 km uzaklıktadır. Kaz Dağları’nın eteklerine kurulan Ayazma, türlü türlü ağaçlarıyla, sakin mi sakin yeşil alanlarıyla, piknik yerleriyle ve gürül gürül akan sularıyla Çanakkale gezilecek yerler denilince adından söz ettirir. Çanakkale turistik yerler bakımından büyük önem arz eden Ayazma Mesire yeri, size zamanın nasıl geçtiğini hissettirmeyecektir.
12. Mehmet Akif Ersoy Evi ve Müzesi
Ünlü şair Mehmet Akif Ersoy, 11 yaşına kadar burada yaşamıştır. Bayramiç Belediyesi 2016 yılında bu evi satın alıp yeniden inşa ettirmiştir. Şairin hayatını anlatan çeşitli belgelerin ve eserlerin sergilendiği bu müze evinin girişinde bal mumu heykeli var. Safahat adlı eseri de burada. Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitler ustalıkla yansıtılmış. Gittiğinizde ünlü şairi ve ailesini ziyaret etmiş gibi hissedecek, çok duygulanacaksınız.
13. Tepe Camisi ve Taş Köprü
Hacı Bali Camisi olarak da bilinen bu caminin adı sonradan Tepe Cami olarak değiştirilmiştir. İlçedeki en eski cami olduğu düşünülmektedir. Burada yer alan köprü ise 1210’da yapılmıştır. Ayrıca Hadımzade Osman Bey’in yaptırdığı Taşköprü Camisi de buradadır. Tez ziyaret oluna!
14. Külcüler Kaplıcası
Çanakkale tatil için geldiğimiz bir yer ise Çanakkale kaplıcaları da bizim uğrak noktamız olmalı. Eee şu an Bayramiç’de olduğumuza göre biz nereye gitmeliyiz? Tabii ki Külcüler Kaplıcası’na! İlç merkezinden 18 km uzaklıktaki bu plajın termal suyu içme suyu olarak da kullanılmaktadır. Kaplıca suyunun cilt bozukluklarına, romatizmal hastalıklarına, solunum yolu rahatsızlıklarına ve kadın hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Eski kaplıca tesisinin yıkılmasıyla 2011’de yeni tesis hizmete açılmıştır.
15. Skepsis
Çanakkale’de gezilecek yerler say say biter mi? Bayramiç’teyiz daha durun! Kurşunlu köyü’nün batısında ve Skamandros Vadisi’nde yer alan Skepsis, denizden uzakta bir antik kenttir. Skepsis; ‘manzarası güzel’ demekmiş, gerçekten de öyle.
16. Kebrene
Bayramiç’in 14 km güneyindedir. Akpınar ve Çaldağ arasında bulunan bu antik kent, İda dağına oldukça yakındır. Bulunduğu konum Ezine Ovası’na hakimdir. Çanakkale’de nereye gitmeli? Sorusunun cevaplarından biridir.
17. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı
Bayramiç merkezine 15 kilometre uzaklıktaki bu mesire yeri, tam anlamıyla bir doğa harikasıdır. Ayazma Deresi’nin oluşturduğu şelale, bu bölgede küçük bir göl meydana getirmiştir. Çanakkale’de gidilecek yerler bir bir ziyaret edilirken rotanızı buraya da çevirmeniz önerilir.
18. Çarşı Camii ve Şadırvan
Gazi Umur Bey’in 15. Yüzyılda inşa ettirdiği bu yapılar Hükümet Meydanı’nda bulunmaktadır. Bir yangın sonucu zarar gören camii, restore edilmiş, onarımı 1911’de tamamlanmıştır. Minaresinde 99 tane basamak vardır. Bu basamakların Allah’ın 99 ismini simgelediği ifade edilmektedir.
19. Hamdi Bey Şehitliği
Biga; tarihin en önemli anlarına tanıklık etmiş; Kurtuluş Savaşı devam ederken son derece hareketli zamanlar geçirmiştir. Anzavur İsyanı’nda şehadet şerbetini içen subaylarımız bu şehitlikte metfundur. Yine Çanakkale Savaşı esnasında yaralanıp Biga Hastanesi’ne getirilerek tedavi altına alınan ancak şehitlik rütbesine erişen askerlerimiz de bu şehitliktedir. Hamdi Bey Şehitliği Namazgâh semtindedir. Biri size Çanakkale’de tarihi yerler nelerdir? diye sorarsa mutlaka buradan bahsedin, Çanakkale’ye gittiğinizde de burayı ziyaret etmeden dönmeyin derim.
20. Biga Kent Müzesi
Hem Biga hem de civardaki yerlere dair çeşitli etnografik öğelerin bulunduğu Kent Müzesi’nin açılışı 2010 yılında gerçekleşmiştir. Müze 3 katlı ahşap bir konaktadır ve Halim Bey Konağı olarak da bilinir.
21. Priapos Antik Kenti
Karabiga beldesindeki bu antik kent, önceden şarapçılık faaliyetlerinin yoğun olduğu bir yerleşim yeridir. Kuruluşu milattan önce 670’li yıllara dayanmaktadır.
22. Kırkgeçit Termal Tesisleri
Çanakkale’de gezilecek yerler listemizde Biga’dan bahsetmeye devam ediyoruz. İlçeye bağlı Ilıcabaş Köyünde’ki bu tesisler Çanakkale tatili için doğru bir tercih noktası olacaktır. 52 derecelik kaplıca suları vücudunuzu rahatlatacak, beldenin manzarası içinizi açacaktır.
23. Parion Antik Kenti
İlçe merkezine bağlı olan Kemer Köyünde’dir. Buraya gittiğinizde su kemerleri, tümülüsler ve nekropol alanı göreceksiniz. Sizin için farklı bir deneyim olacağını garanti edebilirim.
24. Bigadiç Kalesi
Biga’nın doğusunda yer alan bu kale Yunanlıların karargah olarak kullandığı bir kaledir. Günümüze yalnızca duvarları ulaşmış olsa da gidip görmeniz önerilir.
25. Karabiga
Biga merkezden 26 km uzaklıktaki bu belde, Marmara Denizi kıyısındadır. Manzarası mükemmel, sahilinde yürümek çok keyifli, restoranlarındaki balıkların tadı nefistir.
26. Kalafat Köyü
1 asırlık Boşnak Köyü olup ilçe merkezine 3 kilometredir. Bu köydeki en önemli doğal güzelliklerden biri, Nilüfer çiçekleriyle kaplı Nilüfer Gölü’dür.
27. Balıkkaya Tepesi
‘Hadi ama Çanakkale’de gezilecek yerler Biga’dan mı ibaret? Başka ilçelere geç artık.’ Diyor olabilirsiniz. Ama burayı yazmadan edemedim, yüreğim el vermedi. ? Bu tepe ile ilgili şöyle enteresan bir durum söz konusu; burada büyük bir kayalık mevcut. Bu kayalığın içinde de mağara var. Mağarada da kucağında bebeği olan bir kadına benzer bir kayalık yer alıyor. Kadının göğüslerinden daha önce süt, şimdi su akıyormuş; bazıları öyle inanıyor.
28. Rum Mahallesi
Rum ve Türk Mahallesi olarak ikiye ayrılan ilçe merkezinin tarihi sokaklarında kendinizi nostalji yaparken bulacaksınız. Özellikle Rum Mahallesi’ndeki bakımlı evler sizde hayranlık uyandıracak. Bozcaada restoranları, Bozcaada kafeleri ve turistik yerleri bakımından önemli bir lokasyondur. Rum Mahallesi’nin tam merkezinde ise bir kilise ve tarihi saat kulesi vardır.
29. Bozcaada Kalesi
Kale, Bozcaada’nın savunması için yapılmıştır. Birçok uygarlık tarafından kullanılan bu kalenin içinde etnografya sergisi yer almaktadır. 3 tarafını denizin çevrelediği bu kale yüksek duvarlara sahip ve manzarası adeta büyüleyici. Burayı ziyaret ettiğinizde hem Bozcaada tarihine dair bilgi birikiminiz gelişecek hem de çok güzel fotoğraf kareleri yakalayacaksınız.
30. Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri
Gün batımında muhteşem manzarasını izlemenin keyfi bambaşkadır. Bozcaada Rüzgar Enerji Santrali’nde, 17 adet rüzgar gülü bulunuyor ve bu güllerin çıkardığı ses –deyim yerindeyse- insanı mest ediyor. Sanki rüzgar gülü değil de bir senfoni orkestrası gibi… Gidenler öyle söylüyorsa vardır bir bildikleri… Elektrik üretiminden sorumlu olan bu rüzgar gülleri oldukça ihtişamlı bir görünüme sahip. Polente Feneri de hemen bitişinde yer alıyor. Denizcilerin yolunu bulmalarına yardımcı olan bu fener, rüzgar gülleriyle birlikte sıradışı bir görsel ziyafet sunuyor.
31. Göztepe
Bozcaada’nın panoramik manzarasına yakından bakıp gözlerinizi doyuracağınız bir yer. Adanın çamlıklarını, evlerini, yükseltilerini, düzlüklerini, bağlarını; velhasılı neredeyse her tarafını buradan kuşbakışı seyredebilirsiniz. Hava sisli değilse Semadirek Adası, Gökçeada, Midilli Adası ve Çanakkale Boğazı da görülür. Yolu biraz dar ve elverişsiz olmasına rağmen buna değer.
32. Bozcaada Müzesi
Çanakkale’ye yolu düşenlerin Çanakkale müzeleri konuşunda ihmalkar davranması olmaz. Eğlenirken öğrenmek amacıyla Çanakkale’nin tarihi yerleri de ziyaret edilmelidir. İşte Bozcaada Müzesi onlardan biridir. 2006’da açılan bu müze adanın tarihi ve kültürü hakkında geniş bir kaynak niteliği taşıyor. Unesco tarafından da ödüllendirilen bu müze Çanakkale gezilecek yerler listesi içinde ön plana çıkıyor. Üstelik müzede bir mağaza var. Kartpostallar, kitaplar ve kataloklar mı dersiniz; antik döneme ait replika Tenedos sikkelerinden yapılan kolyeler, küpeler, yüzükler ve seramik kupalar mı dersiniz; çeşit çeşit hediyelik eşyalar mı dersiniz; burada yok yok!
33. Bozcaada Plajları
Çanakkale mekanlar, plajlar, sahiller diyarı… Adeta Türkiye içinde küçük bir ülke gibi. Hele Bozcaada plajları ve koyları… Güzelliğini ne siz sorun ne ben söyleyeyim! Berrak denizinde yüzmenin, göz alıcı manzarasını izlemenin, kumsallarında dinlenmenin zevki nasıl anlatılır bilmem. Ama arife tarif gerekmez demişler; kısaca ismen bahsedecek olursam; Geyikli Plajı, Tavaklı Plajı, Aktaş Plajı, Sulubahçe Koyu, Ayazma Plajı, Çayır Koyu, Tekirbahçe Koyu, Habbele Koyu , Poyraz Limanı Koyu, Akvaryum Koyu, Ezine Plajı, Tuzburnu Plajı, Mitos Plajı… İstediğinizi seçip deniz, güneş, kum üçlüsünün tadını çıkarın!
34. Meryem Ana Kilisesi
Rum Ortodoks cemaatinin mabeti olan bu kilise Rum mahallesinin ortasında. Kilisenin içerisini gezmek isteyenler Pazar günleri ziyaret edebiliyor.
35. Çan Kaplıcası
Belediyenin işlettiği bu kaplıca ilçe merkezindedir. Sularının sıcaklığı 46 derece ve bilhassa karaciğer, safra, bağırsak hastalıklarına iyi geldiği söylenir.
36. Tepeköy Kaplıcası
İlçe merkezinden 22 km uzaklıktaki Küçüktepe Köyünde bulunmaktadır. Karaılıcalı Kaplıcaları diye de bilinir. Ormanlık bir alanda yer alan kaplıcanın etrafında piknik yapılabilir. Kaplıcanın çevresinde de bir tesis mevcuttur.
37. Sestos
Yalova Köyü’nde bulunan Sestos, Eceabat’a 4 kilometre mesafededir. Bigalı Kalesi’nin yapımında buradan getirilen taşlar kullanılmıştır. Bigalı Kalesi Eceabat’a 5 km uzaklıktadır.
38. Kilitbahir Kalesi
Osmanlı kalelerinin en önemlilerindendir. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462’de yaptırılmıştır. İç kalesi yonca yaprağı biçiminde üç avluludur.
39. Seddülbahir Kalesi
1659’da Frenk Ahmed Paşa’nın emriyle mimar Mustafa Ağa’ya yaptırılan bu kale de Çanakkale’de gidilecek yerler arasındadır.
40. Namazgâh Tabyası
1860’lı yıllarda inşa edilmeye başlanıp 1892’de tamamlanmıştır. ‘Üstü toprakla örtülmüş sığınak’ anlamına gelir. Aziziye Tabyası ile karşı karşıyadır. Askerler tabyadaki 14 bonetin ortasındaki boş alanda cemaatle namaz kılarlarmış, bu yüzden ‘Namazgâh’ denilmiş.
41. 57. Piyade Alayı Şehitliği
Çanakkale Savaşı devam ederken Anzakları püskürtmek için harekete geçen 57. Alay’a mensup şehitler için yapılmıştır. Manevi değerinin ne kadar büyük olduğu herkesin malumudur.
42. Havuzlar Şehitliği ve Anıtı
Yüzbaşı Kemal Bey 1915 yılının 21 Haziran günü Kerevizdere’de şehit olmuş, 126. alay yaveri olan İsmail Efendi ve beraberinde 8 asker daha şehadet mertebesine erişmiştir. Anıt, bu şehitlerimizin ismini yaşatmak için yapılmıştır.
43. Mehmet Çavuş Anıtı
Cesaret Tepe üzerindedir. Mehmet Çavuş başta olmak üzere bölgede şehit olan askerlerin anısına 1919 yılında yapılmıştır.
44. Barış Müzesi
Eceabat köyleri arasındaki Küçük Anafartalar’da yer almaktadır. Müzenin yanı başında onlarca anıt şehitlik vardır.
45. Şehitler Anıtı
Gelibolu yarımadasında, Hisarlık Tepe üzerindedir. Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen Mehmetçiklere ithafen yaptırılmıştır. Bir kubbesi vardır, 41 metre yüksekliğe sahiptir. Türk Bahçesi,, Mehmetçik Anıtı, Türk Şehitliği, Meçhul Asker Kabri, Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtı da hemen bu civardadır.
46. Eceabat Gelibolu Tarihi Milli Parkı
Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde yer alır ve Eceabat’ın neredeyse tamamını kapsar. 1973’te kurulan bu parkın sınırlarına Beşyol, Alçıtepe, Behramlı, Büyük Anafartalar, Bigalı, Kocadere, Kilitbahir, Kumköy, Küçük Anafartalar, Yalova, Seddülbahir, Yolağzı gibi yerler dahildir.
47. Conkbayırı
Eceabat ilçesinde bulunan Kabatepe ve Besim Tepe arasındadır. Çanakkale’de nereye gidilir? Sorusuna verilebilecek ilk cevaplardan biridir. Çanakkale Savaşı’nın kritik anlarına tanık olan bu yer aynı zamanda Atatürk’ün taarruz emrini verdiği yerdir. Tepenin bir bölümünü ele geçiren Anzaklar bu bölgeye ‘Chunuk Bair’ adını vermiştir, Conkbayırı ismi de buradan gelmektedir. Atatürk 1915’de Conkbayırı Süngü Taarruzunu burada komuta ederken göğsüne şarapnel parçası isabet etmiştir. Ancak sağ göğüs cebinde bulunan saat, bu parçanın ona herhangi bir zarar vermesini engellemiştir. Bu olayın meydana geldiği yer ise bir levha, 4 top güllesi ile vurgulanmış; üzerine Conkbayırı Atatürk Anıtı dikilmiştir.
48. Seyit Onbaşı Anıtı
Eceabat’ta, Rumeli Mecidiye Tabyası’ndadır. Çanakkale Şehitliği’nin en çok ziyaret edilen yerleri arasındadır. Seyit Onbaşı’nın 275 kilo ağırlıktaki top mermisini nasıl kaldırarak namluya sürdüğünü, asırlar geçse de unutulmayacak nasıl bir kahramanlık sergilediğini herkes bilir. Seyit Onbaşı Anıtı’nı ziyaret etmek bize bunu yeniden hatırlatacak, askerlerimize duyduğumuz minnet ve şükran duygularını güçlendirecektir.
49. Abdurrahman Camii
Sultan Orhan Gazi zamanında yapılmıştır. Ulucami diye de bilinir. Cami demişken Ezine’ye gidince SEFER ŞAH CAMİİ’ni de ziyaret etmeniz tavsiye edilir.
50. Aslıhan Bey Külliyesi
Türbe, hamam ve camiden oluşmaktadır. Ezine’nin batısında, Kemalli Köyü’nde bulunmaktadır.
51. Neandria
Ezine’nin güneybatısındadır, Çağrı dağının üzerinde yer alan bir antik şehirdir. 1899’da Alman arkeologlardan Robert Koldewey burayı kazmış ve önemli kalıntılar ortaya çıkarmıştır.
52. Yedi Taşlar
Koçali Köyü’ne yakın bir bölgede bir taş ocağı bulunmaktadır. Buradan alınan taş sütunlar Roma imparatorluğunun muhtelif bölgelerine gönderiliyormuş. Taş ocağında imal edilen taşlardan 7 tanesi hâlâ burada, her biri 12 metre uzunluğa ve 160 cm genişliğe sahip. Her sütunun ağırlığı da takriben 60 ton. Bunları gördüğünüzde; ‘Yahu bu taşları nasıl kaldırıp iskeleye götürüyorlarmış? O günün şartlarında başka yere nasıl sevk ediyorlarmış?’ diye hayret etmekten kendinizi alamayacaksınız.
53. Ezine Plajları
Ezine, deniz kıyısında yer alan bir ilçe değildir. Ancak Çanakkale plajları içerisinde tabii ki Ezine Plajları da yer almaktadır. Merkeze 20 kilometre uzaklıktaki Ezine plajın’da denize girilebilir. Plaj Odunluk iskelesinin yanındadır, çevresinde eğlence mekanları da vardır. Yalnız Aktaş Plajı’nı da unutmayalım. O da Kestenbol kaplıcalarının yakınlarındadır. Ezine plajlarını sayarken Tavalı Plajı’nın güzelliğini de hatırlatalım. Plajın dibi kum, denizi temiz, etrafı çadır ve kamp için uygun.
54. Geyikli Beldesi
Ezine’de yer alan şirin bir beldedir. Doğusunda ormanlıklar, batısında da Ege Denizi vardır. Bozcaada ise Geyikli’nin 6 mil açığındadır.
55. Yenibademli Höyük
Gökçeada’nın Kuzey’indedir ve burada tarihi çağlara ışık tutan birçok kalıntıya rastlanmıştır. Bölümler halinde ayrılmış olan bu yapı Çanakkale’de görülmesi gereken yerler listelerine yazılmayı hak ediyor.
56. Gökçeada Kent Müzesi
Gökçeada’da bulunan tek müzedir. 1973’de hamam olarak yapılmış, sonra müzeye çevrilmiştir. 2017 yılından beri ziyaret edilen bu müzede Gökçeada tarihi ve kültürüyle ilgili bilgi edinmek mümkün.
57. Laz Koyu
Gökçeada’da denize girmek isteyenlerin uğrak yerlerinden biri olan Laz Koyu rüzgardan da neredeyse hiç etkilenmiyor. Koy, adanın güney kıyısındadır. Çanakkale gezi rehberi içinde kendisine yer vermek boynumuzun borcu…
58. Kefaloz Plajı
1200 metre uzunluğa sahip kumsalıyla, tertemiz deniziyle bu plaj, su sporları için de oldukça elverişli. Özellikle rüzgar sörfü tutkunlarındansanız bu plaj tam size göre!
59. Gizli Liman
Gökçeada merkezinden 25 km uzakta olup ülkemizin en uç kısmında bulunuyor. Son derece temiz, sakin, tam kafa dinlemelik bir yer olur kendileri…
60. Yıldız Koyu
Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nda bulunan koy parkın, karadan denize girebileceğiniz tek alanı. Fakat genel itibariyle kayalık olduğu için kumluk alanı az diyebilirim. Yaz mevsimlerinde plastik iskele kuruyorlar.
61. Yuvalı Koyu
Gökçeada’da bulunan koylar ve Gökçeada plajları oldukça fazla. Yuvalı Koyu da onlardan biri. Adanın güneyindeki bu koy da Çanakkale seyahati sırasında uğradığınız yerlerden biri olmalı. Gayet konforlu, temiz ve huzurlu bir yer olduğu rahatlıkla söylenebilir.
62. Ada Merkezi
Çanakkale gezi rehberi dur durak bilmiyor… Şimdi ada merkezine geldik. Gökçeada’nın merkezi diğer adaların merkezinden farklı. Deniz kenarında değil, iç kısımda. Kuzulimanı’na 7 kilometre mesafede bulunan merkez tatilcilerin konaklamak için yoğun olarak tercih ettikleri bir bölge. Gökçeada plajlarına ve köylerine giden minibüslerin çoğu da merkezden kalkıyor.
63. Zeytinliköy
Gökçeada merkeze 3 km mesafedeki bu köy, adada korumaya alınmış olan 4 köyden biri. Zeytinliköy, kafeleriyle ve dört bir yanını çevrelemiş olan zeytinlikleriyle mütevazi bir yer. Buradaki bir kafeye gittiğiniz zaman dibek kahvesi de içmeyi unutmayın.
64. Bademli Köyü
Çanakkale gezi rehberi nasıl gidiyor? Keyifli mi? Buraya kadar geldiyseniz ‘Evet’ diyorsunuzdur. Öyleyse devam edelim. Gökçeada’nın manzarası en güzel köyü Bademli Köyü’dür diye düşünüyorum. Semadirek Adası manzarasıyla ve tarihi kalıntıları ile gerçekten dikkat çekici bir yer. Köyün her tarafı badem ağaçlarıyla çevrili zaten, tahmin etmişsinizdir.
65. Dereköy
Gökçeada merkezinden 14 km uzaklıkta bulunuyor. Eskiden adanın da ülkemizin de en kalabalık yeri unvanına sahipmiş; ama bugün nüfusu çok az. İki yamacın ortasındaki bu köye uğrarsanız Kalyopi Köy Evi’ni de ziyaret edip nefis bir kahveyle mola verin.
66. Tepeköy Çınaraltı
Çanakkale’de gezilmesi gereken yerler birbiri ardına gelirken şimdi biraz Tepeköy’den konuşacağız. Tepeköy Gökçeada’da bulunan Rum köylerinden biri, aslında buraya seyir tepesi demek daha doğru olur. Burada 6 asırlık görmüş geçirmiş, tecrübeli bir çınar ağacı var efendim, ilgililere duyrulur! ‘Damsız girilmez.’ Derler ya, buraya da kamerasız girilmez, girilmemeli… Manzarasını fotoğraflamazsak çok şey kaybetmiş oluruz.
67. Gökçeada Sualtı Milli Parkı
Eee şimdi biz kalkıp taa nerelerden Gökçeada’ya gelmişiz, buraya uğramazsak bir şeyler eksik kalır. 1999’da Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı’nın park olarak ilan ettiği bu alan ada merkezinden 6 km uzaklıkta. Kaleköy ve Kuzulimanı arasındaki milli parkta birçok deniz hayvanı barınıyor. Cıvıl cıvıl bir yer, eğlencenin dibine vuracağınıza inanıyorum.
68. Tuz Gölü
Yazının başından bu yana sanırım Çanakkale gölleri diye bir konu açmadım. Ama Gökçeada Kefaloz ve Aydıncık plajlarının ortasındaki Tuz Gölü hem doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor hem de hastalığına şifa bulmak isteyenlerin umudu oluyor. Adadaki tuz ihtiyacının büyük bir kısmı da buradan karşılanıyor. Hele sonbaharda bu gölün flamingoları adeta sanat tablosu gibi bir manzara oluşturuyor.
69. Marmaros Şelalesi
Bu şelale, Gökçeada’da yer alan önemli bir su kaynağı. Ulaşımı biraz sıkıntılı ama gülü seven dikenine katlanır demişler, o kadar da olsun. Şelaleden dönerken Marmaros Plajı’ndan da kendinizi denize bırakabilirsiniz.
70. Peynir Kayalıkları
Görsel şölen yaşayacağınız noktalardan biri de burası. Üst üste dizilmiş peynirlere benzeyen yapısı ile son derece ilginç bir görünüme sahip olan Peynir Kayalıkları… Çanakkale gezilmesi gereken yerler arasında olmaya lâyık…
71. Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı
1915’de Çanakkale Savaşı esnasında şehit düşen Mehmetçiklerin anısına yapılmıştır. 1960’da ziyarete açılan bu anıt Gelibolu Yarımadası Milli Parkı’ndadır. Çanakkale’ye sırf burayı ziyaret etmek için bile gelinir.
72. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
Hem tarihi olaylara şahitlik eden hem de muhteşem güzelliklere sahip olan Gelibolu Yarımadası; Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi arasında yer alıyor. Güneyinde de işte bu Tarihi Milli Park var. Burası 1973 yılında milli park ilan edilip koruma altına alınmış. Şehitlikler, anıtlar, mezarlar tarihî sit alanı olarak tescillenmiş.
73. Gelibolu Kalesi
Çanakkale’de nereye gidilir? diye sorulduğu zaman, hele ki kastedilen yer Gelibolu ise; samimi söylüyorum bıraksalar sabaha kadar konuşurum… ? Neyse Gelibolu Kalesi’nden de biraz söz edeyim. Bu kale ne zaman yapılmış, kimler yapmış; orası meçhul. Yüzlerce kez restorasyondan geçirilmiştir. Tek burcu kalmış olan kale; bize adeta ‘Yıkılmadım, ayaktayım. Çanakkale ziyareti sırasında beni de görün!’ demektedir. Ancak geçmişte bu kalenin 70 kulesi varmış. İçinde tek katlı 300 ev, su sarnıçları, cami ve hünkâr hazinesi bulunuyormuş. Hey gidi günler hey!
74. Gelibolu Mevlevihanesi
Azade Mehmet Dede ile dervişlerinin birlikte 1621’de inşa ettikleri Gelibolu Mevlevihanesi, dünyadaki en büyük mevlevihanedir. Gelibolu Hamzakoy’dadır, semahanesi ve arazisi bir hayli geniştir.
75. Namazgâh
Fener Meydanı’nda bulunan en önemli muazzam tarihi anıtlardandır başka bir tanesi de burası. Azaplar Camii diye de bilinir. Deniz piyadeleri sefere giderken Gelibolu Beyi Beşeoğlu Bey’in inşa ettirdiği bu namazgâhta namaz kılarlarmış.
76. Hallac-ı Mansur Türbesi
Fener Yolu üzerinde bulunan türbe, Hallac-ı Mansur hazretlerinin sevenleri tarafından ziyaret edilmektedir. Aslında Hallac-ı Mansur hazretlerinin türbesi Bağdat’ta’dır fakat farklı ülkelerde adına 7 türbe daha vardır. Bunlara ‘makam’ denilmektedir.
77. Bayraklı Baba
Bayraklı Baba Türbesi de Gelibolu’nun manevi direklerinden biridir. Gelibolu Astsubay Orduevi’nin tam yanındadır. Buraya gelenler dua edip huzur bulmaktadır. Türbe bayraklarla kaplıdır ve burada Karacabey adlı bir asker metfundur. Bu türbeyle ilgili şöyle bir şey anlatılır;
Karacabey düşman kuşatmasının ardından, elindeki bayrağı parçalayıp yutar. Amacı onu düşmana kaptırmamaktır. Ordumuz düşmanları etkisiz hale getirir ve Karacabey savaştan yaralı olarak kurtulmuştur. Komutan; ‘bayrak nerede?’ diye sorar; Karacabey olan biteni anlatır. Tabii kimse buna ihtimal vermez. Öyle ya bayrağı yutmak olacak şey midir? Bunun üzerine Karacabey midesini keser ve bayrağı göstererek ‘Türk bayrağı kabrimden eksik olmasın’ diyerek vefat eder…
78. Gelibolu Savaş Müzesi
Gelibolu ilçe merkezindeki bu müze 16 Haziran 2017’den bu yana ziyarete açıktır. Çanakkale Zaferi’ni en iyi şekilde yansıtan eserler burada sergilenmektedir.
79. Piri Reis Müzesi ve Galerisi
İlçe merkezine ortalama 6 km mesafededir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptırdığı Piri Reis Müzesi ve Galerisi, Çanakkale Valiliği’ne devredilmiştir. Girişte Piri Reis Kilitbahir Kalesi’nde, ceylan derisi üzerine harita çizerken canlandırılmıştır. Müzede Piri Reis tarafından çizilen Dünya Haritası ve Çanakkale Haritası’na, o döneme ait sancaklara ve bayraklara yer verilmektedir. Ayrıca Kaptan-ı Derya Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sinden bazı bölümler de yine burada sergilenmektedir.
80. Hamzakoy Plajı
Gelibolu ilçe merkezindeki bu plaj 400 metre uzunluğunda olup. Sığ denizi ve ince kumuy ile Gelibolu’da gelebileceğiniz, ama geldikten sonra da uzun süre gitmek istemeyeceğiniz güzel bir yerdir.
81. Süleyman Paşa Camisi
Önceleri kilise olan 1350’li yıllarda ise Süleyman Paşa tarafından camiye çevrildiği ifade ediliyor. Şu an ibadete açık olan bu cami, Lapseki’de gidilecek yerler arasında.
82. Lapseki Dalyan Mahallesi
Uzaklığı ilçe merkezine 1 kilometre olan Çardak-Lapseki, arasında bir yer olup kalabalıklardan kaçmak isteyenler için gayet güzel bir yerdir.
83. İki Atlı Türbesi
Küçücük bir tepe üzerinde bulunan bu türbede üzeri açık iki tane kabir vardır. Manevi bir havası olduğu için gitmeniz önerilir.
84. Bostancı Orman İçi Dinlenme ve Piknik Alanı
Adından da belli olduğu gibi keyif çatma mekânıdır burası.
85. Çardak
Lapseki’ye bağlı bir beldedir. Çardak Hanı da buradadır. Hanın yakınlarında da Yakup Bey Camisi yer almaktadır. Çardak bölgesinde ayrıca bir anıt ağacıda bulunuyor.
86. Gazi Mustafa Kemal Paşa Atatürk Parkı
Lapseki’de bulunan bu park doğu ve batı sahili olmak üzere 2 bölüme ayrılmış durumdadır. İskeleden başlayıp Dalyan Mahallesine doğru giden yol boylu boyunca yürüyüş sahil yolu olup; batı sahilinde ise çocuk bahçesi ve çay bahçeleri vardır. Çanakkale gezi yerleri listenize eklemeniz önemle rica olunur. ? Bu arada Lapseki’ye gelmişken Çardak Arıburnu Şehitliği’ni, Umurbey Hüdavendigar Camii’ni, Yakup Bey Külliyesi’ni, Abdullah Bin Hacı Yakup Türbesi’ni, Seyyidi Sefain Sultan Türbesi’ni de ziyaret etseniz ne güzel olur…
87. Çanakkale Saat Kulesi
Bu saat kulesi, Çanakkale’nin tam merkezinde bulunuyor. 1897’de inşa edilmiş ve Çanakkale’nin en önemli sembollerinden biridir.
88. Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi
Çanakkale’de gezilecek yerler sadece eğlenmek için değil bilgilenmek için de ziyaret edilebilir. Çanakkale’nin her yeri farklı bir tarihi dokuya sahiptir. Ancak müzelerin tarihi ve kültürel değerlerin korunmasındaki rolü baya büyüktür. Bu müze Çarşı Caddesi ile Fetvane Sokağı’nın kesiştiği noktada yer alıyor. 2009’dan beri ziyaret edilen müzede Çanakkale temalı sergiler şehir arşivi, şehir kütüphanesi, restorasyon atölyesi ve kent atölyesi var.
89.Şehitler Abidesi
1.Dünya Savaşının yaşanmış olduğu 1915 yılında, muharebede hayatını kaybetmiş olan askerlerimizin anısına yapılan bu anıt, 1960 yılından bu yana hizmete açılmış durumda. Feridun Kip, İsmail Kurt ve Doğan Erginbaş tarafından yapılmış olan bu nadide eser, uzaktan bakıldığı zaman Mehmetçiğin M harfini andırıyor.
90.Aynalı Çarşı
1890 yılında inşa edilmiş olan Aynalı Çarşı, halkımız tarafından daha çok Çanakkale Türküsü sayesinde biliniyor. Geçmiş dönemlerde sadece beygir eşyalarının satıldığı bu yer, ismini beygirlere ait olan ayna (gözlükten) alıyor. Günümüzde ise Çanakkale yöresinin kendine has eşyalarının satıldığı çarşıya dönüşmüş durumdadır.
91.Troya Antik Kenti ve Müzesi
Varlığı 3500 sene öncesine kadar uzanan, Odysseia ve İlyada destanlarının yazarı olan Homeros’a ilham kaynağı olan Truva Antik Kent, tarihin en gizemli mekanlarından birisidir. Dünya Kültür Mirasları listesinde de bulunan Truva Antik Kenti’ne aynı zamanda Troia Bölgesi denilebiliyor.
92.Deniz Müzesi
1915 yılında yapılmış olan kara ve deniz savaşları hakkında bilgilendirme yapma amacıyla kurulan bu müze, ziyaretçilerine her daim açık. Çanakkale Deniz Müzesi; Hediyelik Eşya Binası, İhtisas Kütüphanesi, Nusret Mayın Gemisi ve Fotoğraf Resmi Galerisi bölümlerinden oluşuyor. Dönemin izlerini görmek istiyorsanız, Çanakkale Deniz Müzesini ziyaret ederek bu heyecana tanıklık edebilirsiniz.
93.Kazdağları
Tertemiz doğası ve güzel iklimi nedeniyle, Çanakkale’nin gezilebilecek en muhteşem yerlerinden biri olmayı başaran Kazdağı Milli Parkı, yürüyüş için ideal bir seçenek. Aynı zamanda piknik ve kamp aktiviteleri için de son derece elverişli bir merkez olan bu alan, önemini gözler önüne seriyor. Çanakkale’de huzur bulmak isteyenlerin daimi adresi olan Kazdağı Milli Parkı sizin de gezip görülecek yerleri listenizin içerisinde yerini mutlaka almalı.
94.Kadırga Koyu
Assos’a sadece 2 kilometre uzaklıkta lan Kadırga Koyu, deniz severler için upuzun bir plaja sahiptir. Burada dilerseniz huzurlu yürüyüşler yaparak şehrin gümbürtüsünü biraz olsun aşabilirsiniz. Çanakkale’nin gezilmesi gereken yerlerinden birisinin de Kadırga Koyu olduğu söylemeliyiz. Bu nedenle mutlaka listenize bu koyu eklemelisiniz.
95.Çanakkale Seramik Müzesi
Çanakkale seramiklerinin geçmişten bu yana gelişim ve değişiminin anlatılmak istendiği müzede, çok sayıda seramik sergileniyor. Gayet hoş duran bir binada yer alan belgelerin yanı sıra, çeşitli etkinliklerin yapıldığını ve minik atölyelerin de burada bulunduğunu hatırlatmakta fayda var. Eğer seramik sanatıyla ilgiliyseniz, siz de tornanın başına geçerek hünerlerinizi gösterebilir, şekil verebilirsiniz. Ancak bunun göründüğü kadar kolay olmadığını hatırlatmalıyız.
96.Morto Koyu
Morto Koyu doğal güzelliği ve göz kamaştırıcı yapısının yanı sıra çok önemli iki özelliğe de sahiptir. Bunlardan ilki, İngiliz zırhlısının batmış olduğu yer olması, ikincisi ise Çanakkale Şehitlik Anıtının hemen ötede bulunmasıdır. Bu koy, hem doğal güzellik hem de tarihin bir parçası diyebiliriz.
97.Bakkal Salim Müzesi
Savaştan kalanları toplayarak bakkalına getiren Salim Bey’in bu davranışından sonra, çevre halklar da birçok farklı kalıntıyı getirmiştir. Zaman içerisinde büyüyen bu koleksiyon, bir müze halini almayı başarmıştır. Bakkal Salim Müzesi Çanakkale il sınırları içerisinde gezip görülmeye en çok değecek yerlerin başında geliyor.
98.Tekke Koyu
Çanakkale Savaşının belki de en çok şiddetli geçtiği yer olan Tekke Koyu, listenizde mutlaka yer bulmalı. Burası sadece savaşın şiddetli olduğu yer olma özelliğinde değil, aynı zamanda son İngiliz askerlerinin de denizden kaçtığı mekandır. Bu yüzden Tekke Koyu bu açıdan çok önemli bir yere sahiptir Çanakkale şehir gezisinde, Tekke Koyu’nu listenizin ilk sıralarına almalı buranın heyecanlı iklimine şahit olmalısınız. Her tarafı tarih kokan ve destanın beşiği özelliği bulunan Çanakkale şehrimizi listemizi inceledikten sonra daha rahat gezebilirsiniz.
Yorumlar