Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

En Güzel Hafta Sonu Kaçamakları İçin: Bolu Gezisi

Bolu gezisi denilince akla özellikle Bolu’nun et ağırlıklı nefis yemekleri ve şehirler arası yol üstü lokantalar gelse de, aynı zamanda birçok gezgin ve doğa sever için Bolu’nun gölleri, muhteşem tabiat parkları ve doğa harikası korunmuş zengin ormanları keşfetmek için öncelikli. Tarihi konaklarla döşeli Mudurnu, Göynük gibi eski ilçeleri, göller için meşhur Abant turları, Gölcük, Sülüklügöl ve Yedigöller gezileri bölgenin en öne çıkan turistik programlarından. Bolu’da gezilecek yerler diye liste yapmaya kalksak, tümü doğa harikası en az 10 nokta çıkacaktır.

Elbette Kartalkaya da kış sporlarının en önemli tesislerinden. Bolu gezisini biraz daha yerel, biraz daha farklı kılabilmek için çoğunu arabayla gezdiğimiz, farklı zamanlarda ziyaret ettiğimiz alternatif rotaları da eklemek istedik. Abant diye görsel aradığınızda karşımıza çıkan o küçük evli Avrupai gölün de Gölcük Gölü olduğunu hatırlatarak başlayalım mesela.

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Bolu’da gezilecek yerler aslında sayısız. Geneli il merkezinden ziyade, civar ilçelerde. Bolu İstanbul arası 260 km, Ankara – Bolu arası mesafe ise sadece 190 km. Bursa’yla Bolu merkez arası mesafe ise sadece 270 km. Türkiye’nin en büyük 5 şehrinden üçünün arasında kalan Bolu’ya günübirlik kaçamaklar ve keyifli hafta sonu gezintileri yapmamak içten bile değil. Doğa harikaları kadar, tarihi özellikler de ön planda. Büyükşehirlerde yaşayanlar için şehre yakın en iti tatil bölgelerinden.

Abant Gölü ve Abant Tabiat Parkı

Sadece Bolu’nun veya bölgenin değil, muhtemelen Türkiye’nin en meşhur göllerinden biri olan Abant; bizce Gölcük Gölü’nün yanında zayıf kalır, ancak tesisleşmesi ve çok daha eski tarihte meşhurlaşması burayı daha popüler kılıyor. Abant Gölü kenarında yürüyüş, at binme, doğa turları, sevgiliyle eşle romantik bir kaçamak, piknik v.s. gibi birçok doğa aktivitesi; Abant’ta ne yapılır diyenlere seçenekler sunuyor. Hem Abant milli parkı içinde, hem de belde sınırında çok sayıda otel bulunuyor. Abant’ta konaklama seçenekleri her bütçeye göre oldukça fazla alternatife sahip. Baharı güzel, yazı mis, son baharı şahane olan Abant için, kış aylarına özel kısa bir başka makalemiz var. Abant ziyaretiniz için öneririz; tık tık: Abant’ta kışın yapılacaklar

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

AkYaKa Travertenleri

Travertenlerin ülkemizde -hatta belki dünyada- sadece Pamukkale’de olduğunu sanan birçoğumuzu şaşırtacak bu doğal güzellik,  Bolu, Mudurnu Karayolu’nun dokuzuncu kilometresinde Çepni Köyü merkezinde bulunuyor. (Kendi aracıyla gideceklerin dikkatine, Bolu’ya ve diğer illere bağlı olmak üzere bölgede birden fazla Çepni Köyü var)

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Marmara Bölgesi’ndeki travertenler Akkaya’yı özel kılan elbette doğal yapısı ile yemyeşil doğanın ortasındaki renkli beyazlı travertenleri olsa da, sodalı suyundan yapılmış geniş havuz bölge insanının yazın serinlemesi için bir durak olarak hizmet veriyor. İlginç bir oluşum olan Akkaya travertenlerine nasıl gidilir derseniz Mudurnu Yolu üzerinden ilerlemenin yeterli olacağını belirtelim. Giriş ücreti kişi başı 2 TL olan “Bolu’nun Pamukkalesi” Akkaya’da küçük bir işletme var ve çay kahve ayran kola birçok ufak tefek şeyi ve temel yiyecekleri satıyorlar. Bolu Akkaya’da konaklama imkanı yok ancak civarda birçok yere çadır atılabilir. Manzaranın tadını çıkarabileceğiniz bu doğa harikasında kaynaktan çıkan sodalı suyla ayaklarınızı dinlendirebileceğinizi de unutmayın.

Gölcük Tabiat Parkı

Civarımızda ziyaret edip de en beğendiğimiz yerlerden olan Gölcük Gölü ve Tabiat Parkı, Bolu’nun eşsiz ormanları içinde bir cenneti yaşatıyor bizlere. Birkaç kez ziyaret ettiğimiz Gölcük’ü genişçe yazdık, hepinize hem ziyaret etmenizi hem de yazımızı okumanızı öneririz. Doğal güzellikleri kadar, eğlenceli aktiviteleri de sizleri bekliyor.

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Mudurnu Evleri ile Tarihi Bir Yerleşim

Tarihi Osmanlı tipi Türk evlerini görebilmek umuduyla ziyaret ettiğimiz Mudurnu uzun zaman geçirilecek bir yer gibi görünmese de, aslında özellikle İstanbul’a yakın dinlenilecek en güzel yerlerden biri. Hiçbir şey yapmadan ya da sadece insanlarla sohbet ederek, temiz havanın tadı çıkartılabilir.  Meşhur Mudurunu tavuk fabrikalarından başka ticari pek bir şeyi olmayan Mudurnu, tur şirketlerinin Bolu gezisi rotasını zengin göstermek için Bolu turlarına ekledikleri bir destinasyon gibi görünüyor aslında. Mudurnu ilçesinin tarihi dokusu çok güzel ancak ve birçok sokakta bu doku korunuyor. Tarihi Mudurnu Evi diye bir eski köşkü ziyaret ettiğimizde, hoş bir yapı ve tarihin canlı tutulması karşımıza çıkıyor olsa da, asıl hikaye Mudurnu’nun insanlarını dinleyince görülüyor. Yürüyerek 3 dakikada falan geçilebilecek -bir de trafik sıkışıklığı olan- eski Mudurnu kısmı, gerçekten yol üstü kısa bir ziyarete değer Çok daha fazlası için detaylı gezi notlarımız var, tık tık: Mudurunu Göynük Gezisi

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Tarihi Göynük ilçesi ve Tarihi Osmanlı Konakları

Yine Mudurunu kadar meşhur olmasa da, Bolu’nun en güzel ilçelerinden olan Göynük de, benzer arayışlara hizmet eden, tarihi konakları, leziz yemekleri ile turistik değerini yükseltmeye çalışan buna ek olarak da müslümanlar için önemli birçok türbeye ev sahipliği yapan bir ilçe. Aynı zamanda Türkiye’de bulunan citta slow şehirlerden biri. Ayrıca kaplıca suları özelliğiyle de biliniyor. Bolu’da görülmesi gereken ilçelerden biri olan Göynük’ü; klasik bir rota izleyerek Mudurunu Göynük tur rotası içinde gezebilirsiniz. Gezi notları burada; tık tık: Mudurnu Göynük Gezisi

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Bolu Sülüklügöl

Sakarya il sınırından geçer geçmez İstanbul – Ankara rotamız üzerinde karşımıza ilk çıkan göl, Sülüklügöl için Bolu’nun en batıdaki gölü diyebiliriz. (Daha güneydeki Çubuk belki de) Mudurnu’ya 50 km. mesafedeki Sülüklügöl’e gitmek için Akyazı yolunu takip etmeniz yeterli. Türkiye’nin en ‘değişik’ doğal alanlarından olan Sülüklügöl’ün önemli özelliklerinden ilki gölün içindeki kurumuş ağaçlardır. Toprak kayması sonucu oluşan gölün bulunduğu alanda eskiden yaşayan ağaçlar, günümüzde çürümüş olarak su içinde takılıyor. Hele sisli bir havada denk gelinirse, acayip filmler çekilir diyebileceğimiz Sülüklügöl’ün eşsiz ormanlar içinden geçilerek ulaşılan yapısı, müthiş çeşitlilikteki ağaçlık yapısı ve ismini aldığı sülükleri, göle bırakılan balıklarla tüketmemiz ve etraftaki sonsuz çöp yığını derin bir iç çekmeye sebep oluyor elbet. Türkiye’nin en iyi trekking rotalarından da sayılan birkaç alternatifli Sülüklügöl sizi keyiften keyfe sürükleyecek bir durak.

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Yedigöller Tabiat Parkı – Kampıng eğlencesi

Doğanın coğrafyamıza armağanı Karadeniz bölgesinde, Ankara ve İstanbul’a en yakın doğal güzellikler listesinde baş sıraları çeken Yedigöller bölgesi, neredeyse herkes tarafından bilinen ve sıklıkla ziyaret edilen bir tabiat parkı. Özellikle çadır atmak ve doğa ile iç içe kamp yapmak için birebir olan Yedigöller’e seyahat bilgisi açısından çok hakim değilizi bu yüzden geniş geniş bir şeyler yazmak yerine hatırlatmak istedim. Keza Bolu gezisi deyince akla gelen ilk duraklardan. İstanbul’a yakın kamp noktaları arasında da en favorilerden. Özellike son bahardaki Yedigöller renk cümbüşü ile inanılmaz fırsatlar.

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Kıbrısçık Karagöl Tabiat Parkı

1500 rakımlı Karagöl Tabiat Parkı, Bolu’nun Kıbrısçık ilçesine 19 km. mesafede, civardakilere göre turistik açıdan çok bir ekstra özelliği olmayan, birkaç bungalov ile turistik tesis özelliği de bulunan mini bir doğal güzellik. Bolu gezisi sırasında yol üstü durağı ya da alternatif huzurlu kaçamak arayışları için tercih edilebilir lakin beklentiyi düşük tutmakta fayda var.

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Sünnet Gölü – Göynük

Yazımız içinde dibine kadar gitsek de, Bolu’da gezilecek yerler arasında bir türlü ziyaret etmediğimiz noktalardan olan Sünnet Gölü; Mudurnu – Göynük yolu üzerinde yer alan bir tabiat parkı. Bolu’nun doğal güzelliklerinden Sünnet Gölü’nde konaklamak için otel de bulunuyor ve civar, alternatif küçük göl tabiat alanlarına göre biraz daha canlıymış. 80 hektarlık bir alana yayılı tabiat parkında yine doğanın birçok güzelliği cömertçe karşımıza çıkmakta.

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Bolu Kartalkaya

Türkiye’nin en lüks kış tesislerinden Kartalkaya, İstanbul’a bi’ tık uzak oluşu sebebiyle Uludağ ve Kartepe’de toplanan günübirlikçi kitleden uzak kalıyor. Ayrıca Ankara’ya en yakı kayak tesisi olması sebebiyle başkentliler tarafından da tercih ediliyor. Lüks butik otellerin yanı sıra büyük oteller de bulunuyor ve pistler de kitle de gerçekten çok iyi. Bizim de en sevdiğimiz kış sporları merkezlerinden olan Kartalkaya kış sporu sevenler için başlı başına bir konu bizde de.

Bolu’nun Cennetleri, Bolu Turları

Bolu civarında gezilecek yerler ile ilgili unuttuğumuz bir destinasyon ya da farklı bir öneriniz varsa, yorum olarak eklemenizi rica ederiz. Ankara ve İstanbul’a en yakın tatil yerlerinden olan Bolu’nun doğal güzelliklerinin gelecek nesillere korunarak aktarılması temennisiyle.