Bingöl’de Gezilecek Yerler

Kiğı Kalesi


Bölge merkezinin güneydoğusunda bulunan Kiğı Kalesi,çok dayanıklı bir yapıya sahiptir. Çevresi sarp kayalıklarla kaplıdır. Kale içerisinde apartman harabeleri bulunmaktadır. Erzincan tarihinde bu kalenin Acemlerin akınına maruz kaldığı rivayet olunmaktadır. Kale’ye giren İranlıların halka devasa eziyet gerçekleştirdikleri, haneleri yakıp yıktıkları, erkeklerin fazlasını öldürdüklerinden ve bayanlara kötü davrandıklarından bahsedilmektedir. Burayı terketmeye mecbur kalan ahalinin Kiğı’ya gelip Kaleli semtinde yerleştikleri ve bu semtin bu sebepten “Kaleli” ismini aldığı tarihi kaynaklardan anlaşılmaktadır.
Yüzen Ada


Solhan bölgesi Hanzarşah Köyü Aksakal Göl Mezrasındaki Ada, o yörede yaşam sürdüren halk doğrulusunda keşfedilmiştir. Mevzubahis ada, şuana kadar görülmemiş tek doğa olayına sahiptir. Bingöl-Solhan karayolunda 4.5 Km. uzaklıktadır. Yolu stabilize olup, 1.5 km’dir. Yolun asfaltlanması ve gölün ıslahı durumunda yerli ve ecnebi turistlerin alakasını artıracaktır. Bingöl’ün turizmi tabiat güzelliklerine dayanır. Yüzen Ada da tamamiyle doğaldır. Göl’ün üç yönü dağlar ve tepelerle çevrilmiş düz arazi üstünde tespit edilen krater göl konumundadır. Göl’ün şimdiki kısmı 300 m2′ nin üzerindedir. Islahı durumunda 500 m2′den çok olur. Gölün derinliği 50 metreden çok bulunduğu sanılmaktadır. Göle sürekli akıntı bulunduğu belirleme edilmiştir. Gölün altından ve kemerlerinden giren su, gölün alt doğrulusunda, gölden henüz aşağıdan dereyi beslemektedir. Küçük küçük kaynaklar bu fikiri teyit etmektedir. Yaz ve kış aylarında su düzeyi aynısı kalmaktadır. Su tatlı ve duru olup, herhangi bir madensel tuz ihtiva etmemektedir. Balık yetiştirmek mümkündür.

Bingöl de Güneşin Doğuşu


İlimiz Karlıova ilçesinin 3250 m. yükseklikteki Bingöl Dağlarının Kale Tepesi’nden ” Güneşin Doğuşu”nu normal vaziyetinden defa değişik izlemek mümkündür. Her sene 15 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında en iyi şeklinde seyredilebilir. “Güneşin Doğuşu” defa farklı şekillerde, normal halinden defa değişik, heyacanlı ve epey korkunç sahneler yaratmaktadır. Dünyada tam anlamıyla; “Güneşin Doğuşu” iki yerden izlenir. Birincisi İsviçrenin Alp Dağlarından, ikincisi; Bingöl Dağlarının Kale Tepesi’nden seyredilir. Ulaşım olanağı güçtür. Karlıova kazasına kadar yol asfalt, dağın zirvesine kadar ham yoldur. Dağın altına kadar arabayla gidildikten ardından zirveye 25-30 dk. yaya çıkılır. Çevrede soğuk su kaynakları ve yeşilllikler görülür. Yol güzergahında istirahat, konaklama tesisleri sahip olunan değildir. Güneş doğarken ilk etapda hafif tek kızartı ile belirir. Kızartı çevrede defa renkli güzellikler ve dekorlar yaratır. Ardından insana korku veren tek karartı şeklini alır.