Bilecik, gezilecek yerler bakımından hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle pek çok seçeneğe sahiptir. Bilecik tatilinide gezi rehberi hazırlarken, listenize ekleyebileceğiniz tarihi camiler, türbeler, yaylalar, kaplıcalar, kanyonlar gibi birçok alan bulunmaktadır.
Bilecik ilçelerine de yakın olduğu için ulaşım konusunda sıkıntı çekilmemektedir. İlçeleri ortalama 30 – 40 km uzaklıktadır.
Başlıklar
- 1 Şeyh Edebali Türbesi
- 2 Dursun Fakıh Türbesi
- 3 Çelebi Sultan Mehmet Camii
- 4 Harmanköy Kanyonu
- 5 Pelitözü Gölet Park
- 6 Köprülü Mehmet Paşa Camii
- 7 Orhan Gazi Camii
- 8 Metristepe Zafer Anıtı
- 9 Bilecik Müzesi
- 10 Kınık Şelalesi
- 11 Bilecik Saat Kulesi
- 12 Ertuğrul Gazi Türbesi
- 13 İntikamtepe Şehitliği
- 14 Atatürk Köşkü
- 15 Söğüt Çaltı Kaplıcası
- 16 Yukarıdere Mesire Alanı
- 17 Uzunçam Yaylası
Şeyh Edebali Türbesi
Bilecik il merkezinde bulunan Şeyh Edebali Türbesi, yer aldığı konum itibariyle şehir içi ulaşım imkanları için oldukça uygundur. Yapı, tefsir, hukuk, fıkıh gibi alanlarda eğitim almış din ve bilim adamı ve Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu olarak kabul edilen Şeyh Edebali için yapılmış bir türbedir.
Osman Gazi, Şeyh Edebali’nin damadıdır. Türbe alanında Şeyh Edebali’nin kızına ait olan bir Bala Hatun Türbesi de bulunmaktadır.
Bilecik tatilinde gezilecek yerler arasında bulunan Şeyh Edebali· Türbesi·, şehir merkezine yer aldığı için toplu taşıma, özel araç ya da taksi ile rahatlıkla ulaşım sağlanmaktadır.
Dursun Fakıh Türbesi
Türbe Dursun Fakıh’a aittir. Söğüt ilçesinde bulunmaktadır. Şeyh Edebali’nin damadı olan Dursun Fakih birçok alanda eğitim almış bir din adamıdır.
Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda etkin rol oynayan Dursun Fakıh, seferlerde de askerlere eğitimler vermiştir. Osmanlı’nın ilk kadısıdır.
Bilecik kent merkezinde gezilecek yerler arasında bulunan küçük bir yapı olan türbeye ulaşımlar, özel araç veya şehir içi ulaşım araçları ile yapılabilmektedir.
Çelebi Sultan Mehmet Camii
Bilecik il merkezine yaklaşık 29 kilometre uzaklıkta, Söğüt ilçesinde bulunan Çelebi Sultan Mehmet Camii, Osmanlı mimarisinde, kubbeli yapılar arasında türünün ilk örneklerindendir. İnşası 6 yıl süren cami Söğüt ilçesinde yer alan yapı, I. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 1414 – 1420 yılları arasında inşa edilmiş yapıdır. Gezi rehberi planlamanıza ekleyebileceğiniz yapı, Osmanlı mimarisinin ilk dönem özelliklerini taşıması bakımından önem taşımaktadır.
II. Abdülhamit tarafından restore edilerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Görülmeye değer, önemli bir yapı olan cami, merkezi konumu sayesinde toplu taşıma da dahil olmak üzere konforlu bir seyahat ile ulaşım sağlanmaktadır.
Harmanköy Kanyonu
Bilecik’in Yenipazar ilçesinde bulunan bu kanyon Harmanköy Köyü’nde yer almaktadır. Kanyon 2013 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş olup, birçok doğa sporu için uygun bir alandır.
Kanyonun bulunduğu Harmanköy’de kamp alanları vardır. Doğa sporları için festivaller de düzenlenmektedir. Eşsiz manzaraya sahip olan kanyonun uzunluğu 3.5 km’dir. Doğal güzellikleri ile bölgenin öne çıkan destinasyonları arasında bulunan bir yer olan Harmanköy Kanyonu’nu gezi rehberi planlamanızı hazırlarken göz önüne alabilirsiniz. Harmankaya Kanyonu, Bilecik il merkezine 60 km uzakta bulunur.
Pelitözü Gölet Park
Bilecik il merkezine 7 km uzaklıkta yer alan Pelitözü Göleti çevresinde hem piknik hem bisiklet turu hem olta balıkçılığı yapılabilmektedir.
Etrafı ormanlarla kaplı ve tertemiz havasıyla dikkat çekmektedir. Şehirden bunalan insanların hafta sonu sık tercih ettiği yerlerden biridir. Çevresinde gezilecek yerler açısından birçok doğal güzellik bulunan gölet parka girişler ücretsiz şekilde yapılabilmektedir.
Köprülü Mehmet Paşa Camii
Bilecik ile Sakarya arasında bulunan karayolu üzerinde konumlanmış olan Vezirhan sınırları içerisindeki Köprülü Mehmet Paşa Camii, 1665 senesinde inşa edilmiştir.
Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan caminin Mimar Sinan yapıları arasında bulunduğu düşünülmektedir. Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı içerisinde bulunan yapı, Dikdörtgen planlı bir yapıya sahip olup, yapımında kesme taş kullanılmış ve üzeri kırma çatıyla kapatılmıştır. Mihrabının basit bir tasarımı olmasının yanı sıra minberinin üzerindeki rozetler ve stalaktitler ile birlikte yapı, oldukça güzel bir görünüme sahiptir. Bölgenin tarihi yapılarını keşfedebilmek üzere, gezi rehberi planlamanıza ekleyebileceğiniz yapı, 16. yüzyılın önemli eserleri arasındadır.
Bilecik – Adapazarı karayolunun 16. kilometresinde bulunan yapı, ilçe merkezine yaklaşık 19 kilometre uzaklıkta olup ulaşımlar özel araç ile yapılabilmektedir.
Orhan Gazi Camii
Yapım tarihi net olarak bilinmeyen; ancak 14. yüzyılın ilk yıllarında inşa edildiği düşünülen Orhan Gazi Camii, bölgenin önemli yapıları arasında bulunan Şeyh Edebali Türbesi’ne oldukça yakın bir konumdadır.
Minarelerin camiye bitişik olduğu yapıya ait asıl minare, yapıdan yaklaşık olarak 30 metre uzaklıkta konumlandırılmıştır. Camiyi benzersiz yapan bu özellik aynı zamanda Osmanlı Dönemi Türk mimari sanatına yönelik dini manada inşa edilmiş ilk kubbeli yapılar arasındadır.
Bilecik şehir merkezinde bulunan camiye ziyaretler ücretsiz bir şekilde yapılabilmektedir.
Metristepe Zafer Anıtı
Bilecik kentine bağlı Bozüyük ilçesine yakın bir karayolu üzerinde bulunan Metristepe Zafer Anıtı, bölgenin önemli tarihi ve sembolik yapıları arasında bulunmaktadır.
İnonü Savaşları döneminde, savaşın kazanılması ve Atatürk’ün bu zafer üzerine İnonü’ye göndermiş olduğu mesajda yer alan “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz” ifadelerinde işaret ettiği Metris Tepesi’nde şehit olan askerleri, ebediyen yaşatabilmek için inşa edilmiş olan yapı, bölgenin sembolik anıtlarındandır.
Görülmesi gereken yerler arasında bulunan Metristepe Zafer Anıtı, Bilecik il merkezinden yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Bilecik Müzesi
1794 yılında bir Jandarma binası olarak kullanılmak üzere yapılmış olan bina içerisinde bulunan müzede, bölgeye ait arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir.
1921 yılında yaşanan işgaller neticesinde yanan bina sonrasında, üzerine tekrar 2 kat inşa edilen yapının alt katı uzun bir süre hapishane olarak kullanılmıştır. 1996 yılına gelindiğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze olarak kullanılan yapı, 2006 yılından bu yana ziyaretçi kabul etmektedir. Bilecik tatilinizde gezi rehberi planlamanıza ekleyebileceğiniz müze, bölgenin tarihini keşfedebilmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır.
Bilecik ve çevresinde yapılmış olan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserlerin sergilendiği yapı, haftanın her günü 08:30 – 17:30 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.
Kınık Şelalesi
Bilecik mevcut müzeleriyle, şehitlikleriyle, yaylalarıyla, mesire yerleriyle uzun tek bulgu noktasıdır gezginler için.Bilecik’te gezdiğiniz her yer sizlere faklı tek atmosfer sunar. Şayet yakın tek vakitte Bilecik’e tek yolculuk planı yapıyorsanız gezi listenize dahil etmenizi önerdiğimiz tek nokta var. Kınık Şelalesi.Doğanın benzersiz atmosferiyle bütünleşen Kınık Şelalesi Merkez ilçeye bağımlı olan ve aynısı ismi taşıdığı Kınık Köyü’nde yer alıyor. Bilecik il merkezine ise tahminen 24 kilometrelik tek uzaklığa sahip. Bilecik gezinizde bir miktar dinlenmek, belki ufak tek piknik yapabilmek ya da ufak yürüyüşlerle doğanın içinde kaybolmak dilerseniz Kınık Şelalesi’ne kesinlikle uğramalısınız.
Bilecik Saat Kulesi
Bilecik’in sembolik yapılarından olan Bilecik Saat Kulesi, Osmanlı’da yayın olan saat kulesi geleneğinin devam ettirilmesi amacıyla inşa edilmiştir.
II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. sene-i devriyesinden sonra Anadolu’nun her yerine gönderilen fermanlar, Bilecik’e de ulaşmış ve Ertuğrul Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından şehir merkezine bir saat kulesi inşa ettirilmiştir.
Toplamda 15 metrelik bir yüksekliği olan yapı, İstasyon Caddesi’nde görülebilmektedir.
Ertuğrul Gazi Türbesi
Bilecik’in Bilecik Söğüt bölgesinde tespit edilen Ertuğrul Gazi’nin türbesi, erkek çocuğu Osman Bey doğrulusunda evvel açık kabir olarak yapılmıştır.Osmanlı Beyliği’nin kurucu Osman Bey’in babası olan Ertuğrul Gazi’nin kabiri ardından l. Mehmet Çelebi doğrulusunda türbe durumunu almıştır. Henüz ki türbenin yapımı 13. asır sonlarında yapılmış olsa da net tarihi bilinmemektedir. l. Mehmet Çelebi’den ardından 1757 seneninde lll. Mustafa ve sonrasında 1886 seneninde da ll. Abdülhamit doğrulusunda onarılmış ve yenilenmiştir. ll. Abdülhamit Ertuğrul Gazi Türbesi’ni onarırken türbenin yanın tek de çeşme eklemiştir. 1281 seneninde 93 yaşındayken vefat eden Ertuğrul Gazi’nin türbesini ziyaret ettiğinizde Osmanlının tesis dönemini ve yüzlerce senelik tarihini kitaplarda okuduğunuzdan daha çok yaşayacaksınız. Bilecik geziniz esnasında Dursun Fakih Türbesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın.
İntikamtepe Şehitliği
Kurtuluş Savaşı esnasında şehit düşen askerlerimizin kabirleri burada bulunmaktadır. 1959 yılında kurulan şehitlik, köklü tarihimizde canını vatanı uğruna hiçe sayan askerlerimizi anmak isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Gezilecek yerler arasında bulunan şehitliğin, Bilecik şehir merkezine uzaklığı ortalama 35 km’dir.
Atatürk Köşkü
Atatürk’ün ilçe ziyareti sırasında konakladığı köşktür. Çolak İbrahim tarafından 1930 senesinde yaptırılmıştır. Dış cephesinin Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evi yansıtması dikkat çekmektedir. Günübirlik gezilecek yerler planlamanıza ekleyebileceğiniz Atatürk Köşkü, Bilecik şehir merkezine 53 km mesafededir.
Söğüt Çaltı Kaplıcası
Bilecik’te şifa bulmak isteyenlerin vazgeçilmez durağıdır. Deri problemlerinden, eklem hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlık için tercih edilmektedir. Konaklama tesisi bulunmadığından günübirlik gezilecek yerler planlamanız için uygundur. Bilecik Söğüt Çaltı Kaplıcası’nın şehir merkezine uzaklığı ortalama 39 km’dir.
Yukarıdere Mesire Alanı
Harika bir manzaraya sahip doğa harikası, hem piknik yapmayı tercih edenler hem de fotoğraf çekmeyi sevenler tarafından tercih edilmektedir. Mangal alanları özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yoğun ziyaret almaktadır. Günübirlik bir şekilde ziyaret edebileceğiniz mesire alanını, gezi rehberi planlamanıza dahil edebilirsiniz. Yukarıdere Mesire Alanı ile Bilecik merkez arası mesafe ortalama 25 km’dir.
Uzunçam Yaylası
Bilecik’e bağlı Pazaryesi ilçesi sınırları içerisinde bulunan yayla, bölgenin doğal güzelliklerini keşfedebileceğiniz yerler arasında öne çıkmaktadır.
Piknik ve kamp gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebileceğiniz yaylanın manzarası da görülmeye değerdir.
Pazaryeri ilçesine bağlı Sarıdayı Köyü’nde bulunan yayla, il merkezine yaklaşık 41 kilometre uzaklıktadır.
Yorumlar