Berlin Gezilecek Yerler

Berlin Televizyon Kulesi

Almanya’nın başkenti olan Berlin, yüzlerce yıllık bir yerleşim yeri olarak köklü tarihinin kanıtlarını 20. yüzyıl tarihinden ince ayrıntılarla birleştiriyor. Şehir mimarisi aslında şehrin geçmişe dair hikayesini gözler önüne seriyor; görkemli Prusya dönemi mirası saraylar, Hitler devrinin soğuk mimarisinin ürünü binalar, soykırım günlerinin sembolleri olan anıtlar, Soğuk Savaş yıllarını anımsatan duvar kalıntıları ve müzeler, ve şehrin birleşmesini simgeleyen Brandenburg Kapısı ile dikkat çekici bir şehir.

Berlin şehri, 1991 yılından bu yana yeniden Almanya’nın bölünmemiş başkenti olmakla birlikte, aynı zamanda Londra, Paris ve Roma ile birlikte, Avrupa’nın en çok ziyaret edilen şehirlerinden birisi. Şehrinin dört bir köşesine yayılmış etkileyici mimariye sahip binalarıyla tarihin izlerinin sürüleceği bu Berlin aynı zamanda geleceği de selamlıyor.

almanya berlin

Berlin Gezi Rehberi

Şehrin tam ortasında kilometrelerce uzanan güzel parklar ve nefis bahçeler Berlin’in hiçbir zaman eskimeyeceğini gösteriyor. İrili ufaklı göller ve bir de kente bereket katan Spree ve Havel nehirleri ile Berlin Avrupa’da en çok ziyaret edilen başkentlerden.

II. Dünya Savaşı öncesinde, 4,3 milyon kişinin yaşadığı Berlin’de, 2008 verilerine göre 3,5 milyon kişi yaşıyor. Berlin, Kuzey Almanya’da, Spree ve Havel nehirlerinin arasındaki kumluk bölgede kurulmuş. 1961’den 1990’a kadar Doğu ve Batı Berlin olarak ikiye ayırmış olan Berlin Duvarı (Utanç duvarı), daha sonra kaldırılarak Doğu Almanya ve Batı Almanya birleşmiş ve Federal Almanya adını almış.

Almanya’nın resmi para birimi Euro. Almanya’nın resmi dili ise Almanca. Berlinliler, az da olsa Almanca’yı aksanlı konuşuyorlar. İngilizce, şehrin batısında yaşayanlarca daha çok biliniyor. Elektrik voltajı 220-250 Volt. Alışılagelmiş iki yuvarlak delikli prizler kullanıldığından yanınızda adaptör almanıza gerek yok.

Berlin oldukça yeşil bir metropol. Bu şehir alanının nerede ise beşte biri ormanlardan oluşuyor, aynı zamanda bir nehir ve göl labirenti tarafından sarmalanmış bir doğaya sahip. Tiergarten, Grunewald ve Spandauer Forst bölgeleri Berlin şehrinin en büyük yakın mesire yerleri konumunda bulunuyor.

Berlin Gezilecek Yerler

Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla birlikte kültürel ve yaratıcı enerjisi hızlıca yükselen Berlin’in, günümüzde neşeli, canlı ve biraz da radikal havasıyla Avrupa’nın en etkileyici şehirlerinden birisi durumunda. Eğer Berlin’i gezmek için kısıtlı zamanınız varsa veya Berlin’in mutlaka görülmesi gereken on adresini merak ediyorsanız, bu liste sizin için:

1. Reichstag

almanya berlin Reichstag

Federal Hükümetin Berlin’de temsil edilme kararı verildiğinde uzun yıllar ayakta kalan Mauerstreifen binasını görme zamanı gelmişti. Duvarın tam ortasındaki askeri bir bölgede yer alan ve tamamen modernleştirilmiş haliyle Reichstag’ın tepesindeki cam kubbeden şehrin hareketliliğini, Berlinlilerin günlük koşuşturmasını kuş bakışı izleyebilirsiniz. Aynı şekilde Reichstag çevresindeki bir dizi kamu binaları olan Bundeskanzleramt (Federal Başbakanlık) ve Brandenburg Gate gibi yapıları da görme fırsatınız var.

2. Brandenburg Gate

Brandenburg Gate

1791’de inşa edilen ve günümüzde Doğu ile Batı Almanya’nın birleşmesinin sembolü olan Brandenburg Gate, kentin önemli binalarına ev sahipliği yapan Pariser Platz’da yer alıyor. Birer tarihi doku olan Berlin gezilecek yerler arasında önemli bir yerer sahip Hotel Adlon ve Akademie der Künste (Sanat Akademisi) de burada yer alıyor.

3. Berlin Katedrali

Berlin Katedrali

Yakınlarında Alman Tarih Müzesi ve Müzeler Adası’nın bulunduğu ve on dokuzuncu yüzyıl tarihli Berlin Katedrali, göz alıcılı kubbesiyle adeta parlayan bir yapı. Berlin’in  bulvarı ”Unter der Linden”in diğer tarafında ise, Katolik  St. Hedwigs Cathedral’i bulunuyor.

4. Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt

Berlin’in en güzel meydanlarından biri olan Gendarmenmarkt, kentin kalbindeki bir alışveriş caddesi olan Friedrich Caddesi’nin yakınlarında yer alıyor. Burada şehrin mimari olarak zirvedeki üç binasından biri olan ve Schinkel tarafından tasarlanan Konser Binası, Alman Katedrali ve Fransız Katedrali bulunuyor.

5. Berlin Televizyon Kulesi

Berlin Televizyon Kulesi

Halk arasında Fersenhturm olarak bilinen ve epeyce uzaklardan görülen 368 metrelik bir yapı olan Berlin Televizyon Kulesi, Berlin’in en yüksek binası. 1960’lı yıllarda yapılan ve kentin 360 derecelik panoramik manzara izlemi fırsatı sunan kuleyi, Berlin WelcomeCard ile ziyaret ettiğinizde % 25 indirim kazanabilirsiniz. Berlin WelcomeCard aynı zamanda, tüm toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanmanızı ve iki yüzün üzerindeki ortağı ile alışverişlerinizde indirim imkânı kazanmanızı sağlar.

6. Kurfürstendamm

Kurfürstendamm

Kaiser-Wilhelm tarihi Kilisesinden Breitscheidt Meydanından Berlin’in nezih yeri Halensee’ de bulunur. Lüks markaların ve büyük mağaza zincirlerinin bulunduğu Berlin’in en sevilen alışveriş yeridir. Avrupa’nın en büyük alışveriş mağazası KaDeWe’de, burasının uzantısında Tauentzien Caddesinde bulunur. Küçük Berlin ziyaretçileri için de Almanya’nın en eski hayvanat bahçesi olan, Zoologsche Garten heyecanlı olabilir. Berlin’in bu on yerini otobüs, gemi, bisiklet ya da yaya keşfedin.

7. Charlottenburg Sarayı

Charlottenburg Sarayı

Şehir merkezinin biraz dışında yer alan ve kentin en gösterişli saraylarından biri olan Charlottenburg Sarayı, yağlı boya bir tabloyu andırıyor. Berlin’in en çok turist çeken konumlarından biri olan sarayı çevreleyen Spree Nehri’nin kenarındaki parkıyla Charlottenburg-Wilmersdorf’un Charlottenburg Semti’nde bulunuyor. Barok sanatının en canlı örneklerinden biri olan görkemli Charlottenburg Sarayı, yer aldığı topraklar içerisinde bir belvedere, mozole, tiyatro ve bir köşk bulunuyor.

8. Potsdam Meydanı

Potsdam Meydanı

Berlin’in eski kalbi olan Potsdam Meydanı, doğuda eski şehir içinin ve o zamanlara ait yeni batı Berlin arasında bir trafik düğüm noktası. İkinci Dünya Savaşına kadar çok sayıda birbiriyle kesişen tramvay ve otobüs hattına ve ilk ışık sinyal sistemine sahip aynı ismi taşıyan uzak gar ile Avrupa’nın trafik açısından en zengin yerlerinden biri olmuş. 1989’dan sonra tamamen değişen meydan, günümüzde Sony Merkezi başta olmak üzere, yüksek binaların ve sayısız dükkân, mağaza ve ofislerin yer aldığı bir merkez.

9. Berlin Duvarı Anıtı

Berlin Duvarı Anıtı

Bernauer Caddesinde, Wedding and Mitte on Bernauer Straße Bölgeleri’nin arasında bulunan Berlin Duvarı Anıtı, Dokümantasyon Merkezi ve Barış Kilisesi anıtlarından oluşuyor. Gözetleme kulesinin de bulunduğu korunmuş duvar kısmını sayesinde bugün de sınırın izlerini görebilirsiniz.

10. Müze Adası

Müze Adası

Kentte ziyaret etmenizi bekleyen sayısız müze bulunuyor. UNESCO Dünya Miraslarından biri olarak kabul edilen Müze Adası’nda, Eski Müze, Yeni Müze, Bode Müze, Pergamon Müze ve Eski Ulusal Galeri gibi şehrin en önemli müzeleri yer alıyor. Bu müzelerde, altı bin yıllık sanat eserlerini sergiliyor. Bauhaus Museum fur Gestaltung (Tiergartan), Deutsche Guggenheim Berlin (Mitte), Deutsches Technikmuseum (Kreuzberg), Gemäldegalerie Müzesi (Tiergarten), Jüdisches Müzesi (Avrupa’daki en geniş Yahudi müzesi-Kreuzberg), Pergamon Müzesi (Mitte), Reichstag mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler.

Müze Adası’nı ziyaretiniz sırasında, bir Müze Kart edindiğinizde, sayısız Berlin müzesine üç gün boyunca, tam bilet ücreti 24 Avro, öğrenci bilet ücreti 12 Avro ile uygun bir giriş sağlıyor.

Berlin kültür ve eğlence

Berlin kültür ve eğlence

Berlin aynı zamanda uluslararası mimari, güzel sanatlar ve sahne sanatları alanlarında Avrupa’nın kültür başkenti olarak biliniyor. Kentin 1990’de yeniden birleşmesiyle, 35 yaşın altında olan genç nüfus, şehrin kültürel zenginliğini artırmak adına harekete geçmiş. Bu yüzden kentte çok sayıda tiyatro ve sinema bulunuyor.

Maxim Gorki Tiyatrosu (Mitte), Deutsches Tiyatrosu (Mitte), Berliner Ensemble Tiyatrosu (Schiffbauerdamn), Deutsche Operası (Charlottenburg), Komische Operası (Mitte) ve daha fazlası şehrin ziyaret etmeniz gereken önemli sanat merkezleridir.

Berlin’in tek merkezde toplanmamış olması, kafe ve barların kentin dört bir yanına yayılmış olmasına yol açmış. Paul Linke Ufer bahçe kafeleri ile ön plana çıkarıyor. En gözde barlar Oranienburger Strabe ve Hackescher Markt’ta bulunuyor. Kollwitzplatz ve Pariser Strabe’de arkadaşlarınızla güzel vakit geçirebileceğiniz cezbedici mekanlar arasında.

Berlin’e nasıl gidilir

Eğer Almanya içinden yada Batı Avrupa’dan geliyorsanız uçakların çoğu Tegel Havaalanına iniyor. 2 saatlik bir yolculukla şehir merkezindeki Mitte bölgesine JetExpressBus kullanarak ulaşılabilir. Eğer Charlottenburg yada Wilmersdorf tarafında kalacaksanız, X9 yada 109 otobüslerini kullanın.

Tegel Havaalanı; Berlin’in kuzeybatısındaki şehir merkezine 8 km’lik bir uzaklıkta Tegel Havaalanı, şehri Batı Avrupa’ya bağlayan bir köprü gibidir. Terminal A, B, C, D ve E olmak üzere 5 terminalden oluşuyor. Uluslararası uçuşların çoğu Terminal A’dan yapılıyor. Oldukça kolay ulaşılabilir bir noktada bulunuyor.

Schönefeld Havaalanı; EasyJet, Ryanair ve Germanwings gibi düşük ücretli havayolu firmalarının uçuşlarının yapıldığı havalimanı. Doğu Avrupa’ya yapılan seferler ağırlıklı buradan yapılıyor. Berlin’in güneydoğusunda ve 19 km uzaklıkta yer alıyor. Uçuşlar Terminal A, B, C ve D olmak üzere 4 terminalden de yapılıyor.

Eğer Doğu Avrupa, Asya yada Afrika tarafından geliyorsanız, Schönefeld Havaalanına ineceksiniz. AirportExpress treni sizi şehir merkezine, Bahnhof Hayvanat Bahçesine, Alexanderplatz ve Ostbahof’a götürebilir.

Berlin Katedrali, Almanya

Şehrin tarihi merkezi çok ufak ve keşfetmek için en iyi yol yürümek. Aynı zamanda Berlin bisikletliler için de cennet gibi. Her yerde bisiklet yolları mevcut.

Otobüs ile; Tegel’den şehir merkezine ulaşmak için X9, 109 ve TXL numaralı hatlardan birine, Schönefeld’den ise X7’ye binebilirsiniz. Otobüsten indikten sonra ise U-Bahn ve S-Bahn metro hatlarını kullanarak şehrin birçok noktasına ulaşım sağlanabilir.

Metro ile; Tegel’den şehir merkezine metro hattı bulunmuyor. Fakat Schönefeld’den S-Bahn’ın S9 veya S45 hatlarını kullanarak birçok merkezi noktaya ulaşmak mümkün.

Berlin alışveriş

Berlin alışveriş

Berlin alışveriş

Berlin’de bir çok alışveriş caddesi bulunuyor ancak Kurfürstendamm (Kısaca Ku’damm diye bilinir) şehrin en önemli alışveriş caddesi. Her türlü markayı ve şehrin en iyi otellerini burada bulmak mümkün. Merkezin bir diğer alışveriş caddeside bir çok mağazaya ev sahipliği yapan Friedrichstraße. Genç ve bağımsız tarzda modayı sevenler için en iyi mağazalar da Berlin’de bulunuyor.

Mitte’de, özellikle Neue Schönhauser ve Hackesche Höfe caddelerinde en trend butikleri bulabilirsiniz. Ayrıca görülmeye değer bir diğer yer ise Wittenbergplatz’da ki Farmer’s Market. Eğer aralık ayında gelmişseniz noel alışverişi yapmayı sakın unutmayın, kaçırılmayacak indirimler sunabiliyorlar.

Berlin yeme ve içme

Berlin yeme ve içme

Berlin’de, uluslararası mutfaktan çok sayıda örnekler bulabilirsiniz. Her damak tadına uygun bir mutfağa sahiptir. Fransız, Alman, Hint, Endonezyan, İtalyan, Tayvan, Türk, Arap ve bir çok ülkenin geleneksel mutfaklarından çok farklı lezzetler ile damak tadınıza hitap eder.

Berlin’de öğlen saat 4’e kadar kahvaltı yapabilirsiniz. Şehirdeki kafeler(hem batıdaki eski tarzda olanlar hem de doğudaki yeni olanlar) oldukça çok sayıda hafif lezetler sunuyor ve öğleden sonra çıkıp bir kahve ve kek oldukça güzel bir seçim. Almanya mutfağıyla pek meşhur olmasada, Berlin’de tatlı yemek bir nevi gelenek. Mutfağın gelişmemesinin sebepleri arasında çok fazla etnik restoranların olması nedeniyle dışarıda yemek yeme kültürünün gelişmiş olması.

Sığır eti ve sebze geleneksel kent mutfağının önemli bileşenleridir. Patates salatası, kızartılmış ya da ham kıymalı ekmek ve siyah puding kentin ünlü yemekleri arasındadır. Birçok bira fabrikasına ev sahipliği yapmasının doğal bir sonucu olarak Berlin’de sayısız bira çeşidi bulunur.