En kalın kazaklarımızı, şapkalarımızı, atkılarımızı, eldivenlerimizi aldıysak kışın Berlin’ e gitmeye hazırız demektir. Kış aylarında gidiyorsanız mutlaka içliklerinizi, taytlarınızı hasyün kazaklarınızı da alın, (burda biz bizeyiz şimdi utanmaya lüzum yok zira ‘Berliner ve Berlinerin’ler’ uzun kuyruklarda beklemeye alışık. Çok faydası olacaktır.
Bu Berlin’ e 3. kez gelişim olduğu için bu seferki gezimizi çok uzun tutmuyoruz. (İlki 2009 yılında Paris’ten Berlin’ e otobüsle seyahat ettiğim bir yolculuktu bunu ayrı bir yazımda paylaşırım)
Yazıda -daha çok- kısa süreli bir Berlin gezisinde neler yapılır, nerelere gidilir, Berlin gezilecek yerler, ne yenmeli içilmeli gibi tavsiyeler olucak. Bunun yanında bahsedeceğim konular; Berlin içinde toplu taşıma, bilet fiyatları, müzeler adası, kültürel geziler, lokantalar … Kısacası bu yazıyı okumadan Berlin’ gitmeyin
Başlıklar
Berlin’ de Ulaşım ve Toplu Taşıma
Berlin’de ulaşımda size kolaylık sağlayacak 2 tane mobil uygulama önerebilirim. İlki BVG, bu aslında Berlin’de tüm ulaşımı sağlayan şirket. Varış ve çıkış noktanızı uygulamaya girdiğinizde hangi tren, otobus, s-bahn, u-bahn vs. saat aralıkları ile sağlıyor. Diğeri ise ‘Berlin Metro’, bu da sadece metro istasyonlarını,hangi istikamete bineceğinizi nerede aktarca yapacağınızı vs. veriyor. BVG’yi indirince buna pek gerek kalmayabilir.
Berlin’ de Nerede Kalınır? Konaklama Seçenekleri
Berlin’ in oldukça geniş bir metro ağı var. Bu yüzden konaklama seçeneklerini illa şehir merkezinde, turistik bölgelere yakın aramayın. Ancak, Avrupa’ nın büyük bir kısmına göre konaklama, otel fiyatları ucuz değil.(Özellikle son 5 senede fiyatlar artmış)
Bizim gittiğimiz dönem yılbaşı olduğu için – yaklaşık 2 ay önce rezervasyon yaptırmamıza rağmen- fiyatlar hayvaniydi. Bizim tercihimiz, gönüllerin dostu Airbnb’ den yanaydı. ( gerçi böyle diyorum ama airbnb biraz can sıkmaya başladı bu konuya değineceğim:) Evimiz Friedrichstrasse bölgesinde yer alıyordu. Berlin’ in turistik kesiminde diyebiliriz. Havalanında önce s9 ‘ a (s-bahn) sonrasında u5’ e(u-bahn) binip ulaşılıyor.
Genelde genç nesil Neukoln ve Kreuzberg de takılıyor. Buraları eskiden Türk mahallesi diye anılırdı fakat biraz daha alternatif kimselerin tercih ettiği semtlere dönüştü. Kendinizi evinizin salonunda gibi hissedebileceğiniz cafeler, restoranlar ve publar mevcut.
Alternatif Berlin Müzeleri
Eğer biraz daha farklı bir müze gezmek istiyorsanız Hamburger Bahnhof’ u önerebilirim. Eski bir tren istasyonu olan binada çağdaş sanat eserleri sergileniyor. Genç sanatçılara büyük yer ayrılan bu müzeye giriş 14 euro.
Eğer sinemayla ilgiliyseniz, Berlin’ deki Filmhaus’ a (Deutsche Kinemathek ) mutlaka uğrayın. Perşembe akşamları 16.00-20.00 arası ücretsiz. İçeride fotoğraf ve video çekmeye izin yok. Alman sinema tarihi yanında stüdyoları , set maketlerini inceleyebilirsiniz. Girişteki aynalara kaplı odada vakit geçirmenizi öneririm.
Ayrıca Zoologishergarten tarafında c/o adında bir fotoğraf müzesi de var. Benim gittiğim dönemde Total Records isimli bir sergi var idi, 60’lardan günümüze kadar olan plak kapaklarının tasarım süreçlerine ışık tutuyor. Giriş 10 € öğrenci 6 €.
Berlin’ de Turistik Noktalar
- Berlin tabii ki müzelerden ve Müze Adası’ndan ibaret değil. Her şehirde olduğu gibi görülmesi gereken turistik noktalardan, önemli yerlerden kısaca söz edelim. Şehirde görmeniz gereken yapıların başında, Brandenburger Tor geliyor. Buraya Unter den Linden Caddesi‘ nden yürüyebilirsiniz.
Yorumlar