Bayburt’ta Gezilecek Yerler

Sırakayalar Şelaleleri


Bayburt il merkezine bağımlı olan Sırakayalar Köyü’ndeki şelaleler, yeşilin her tonunu görebileceğiniz büyüleyici tek doğanın içinde bulunmakta.Sırakayalar Şelaleleri, hem köyün girişinde hatta içerisinde olmak suretiyle toplam iki tanedir. Sırakayalar Şelaleleri’nin etrafı bilhassa yaz aylarında mesire yeri olarak kullanılıyor. Yöre halkının daimi gidip vakit geçirdiği mevki uygulanan pikniklerle kalabalıklaşır sıcak havalarda.
Helva Köyü Buz Mağarası


Bayburt’un en güzel mağara oluşumlarından bir tanesi olan Buz Mağarası, il merkezine tahminen 33 kilometre mesafede tespit edilen Helva Köyü’nde yer alıyor.Helva Köyü Buz Mağarası’nı dolaşmak, keşfetmek, buradaki sarkıt ve dikitlere tanık olmak değişik tek dünyada nefes aldığınızı hissettirecek. Buz Mağarası, yöre halkı doğrulusunda soğuk hava deposu olarak kullanılmış vakit zaman.Bayburt her ne kadar turizm yönünden gelişmemiş olsa da mevcut gezi alanlarıyla keşfedilmeye kıymet tek şehir.
Aydıntepe Yeraltı Şehri


Tarihi zenginliklerini, doğanın eşi benzeri olmayan parçalarını ilçelerine, köylerine, ufak mahallelerinde gizleyen Bayburt, başlı başına keşfedilmesi istenilen tek şehir…
Bayburt’un tarihi izlerine şahitlik eder iken bu arada değişik hayat izlerine rastlayacağınız Aydıntepe Yeraltı Kenti, gezeceğiniz ilk noktalardan biri olabilir. Aydıntepe Yeraltı Kenti, kent merkezine 25 kilometre mesafede bulunmakta… bölgenin en köklü yerleşim meydanlarından bir tanesi olan yeraltı kenti asalında birkaç sene evvel keşfedilmiştir. Yeraltı kentinde başlatılan kazılar neticeninde çoğu tarihi kıymet de gün yüzüne çıkarılmış durumda.
Çımağıl Mağarası


Bayburt’un saklı kalmış yeraltı dünyasına bulgu yapma olanağı yayınlayan Çımağıl Mağarası, il merkezine 35 kilometrelik tek uzaklıkta bulunan Aşağı Çımağıl Köyü’nde bulunmakta.
Mağara, defa çok bilinmiyor olsa da, harbiden esrarengiz ve mistik tek atmosfere sahip. Uzunluğu 110 metre olup, tavan yüksekliği kimi bölümlerde 30 metreyi buluyor. Çımağıl Mağarası’nın içindeki sarkıtlar ve dikitlerin yanı her mağarada göremeyeceğiniz traverten basamakları, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri ve fil kulakları vardır. Asalında ehemmiyetli tek gezi kısmı olan mağaraya pek turist uğramıyor. Bunun nedeni, mağaranın tanıtımının defa çok tanıtımının yapılmamış olmasıdır.
Dede Korkut Kümbeti


Bayburt il merkezine tahminen 39 kilometrelik mesafede tespit edilen Masat Köyü’ndeki Dede Korkut Kümbeti, kentin en gezilesi noktalarının başında geliyor.
Halk arasında Ali Baba Kümbeti olarak isimlendirilen türbenin Dede Korkut’a ilişkin bulunduğu düşünülmektedir. Kümbetin mimarisi ele alındığında defa külüstür tek yapı bulunduğu anlaşılmakta. Öyle ki, 9. yüzyılla tarihlendiriliyoru. Ama 1994 seneninde geçirdiği onarımın sonrasında orijinalliğinden uzaklaşmıştır. Kümbet, kentin turizmi hareketlendiren binalar arasındadır.