Bakırköy Gezilecek Yerler yazımızda, Bakırköy Yapılacak Şeyler, Bakırköy Mekanlar, Bakırköy Görülecek Yerler, Bakırköy Alışveriş Merkezleri, Bakırköy Tarihi Yerler, Bakırköy Sahil hakkında bilgileri bulabilirsiniz.
İstanbul’un Avrupa Yakası’nın en büyük ve kalabalık semtlerinden biri olan Bakırköy’ün tarihi Roma İmparatorluğu’na ve 4.yy’a kadar gidiyor.
Roma İmparatoru Konstantin, İstanbul’u kurarken Bakırköy’ü daha çok eğlence ve Marmara Denizi kıyısındaki konumu nedeniyle yazlık ve sayfiye yeri olarak düşünmüş.
Roma İmparatorluğu dönemindeki ismi Hebdomon’muş. Bizans İmparatorluğu zamanında da çok önemli bir yerleşim yeri olan Bakırköy, sırasıyla; Jeptimun, Makrohori, Makriköy isimlerini almış. 1925 yılında ise bugün kullanılan Bakırköy ismi verilmiş.
Başlıklar
- 1 Bakırköy Gezilecek Yerler – Bakırköy Yapılacak Şeyler – Bakırköy Tarihi Yerler
- 2 Bakırköy Alışveriş Merkezleri Bakırköy Alışveriş Yapılacak Yerler
- 3 Bakırköy Nerede?
- 4 Bakırköy’e Nasıl Gidilir?
- 5 Metro İle Bakırköy’e Nasıl Gidilir?
- 6 Metrobüsle Bakırköy’e Nasıl Gidilir?
- 7 Marmaray İle Bakırköy’e Nasıl Giderim?
- 8 İETT Otobüsleri İle Bakırköy’e Gidiş
- 9 Araçla Bakırköy’e Yol Tarifi
Bakırköy Gezilecek Yerler – Bakırköy Yapılacak Şeyler – Bakırköy Tarihi Yerler
Dzinunt Surp Asdvadzadzni Ermeni Kilisesi
Zeytinburnu ve Bakırköy’de fabrikada çalışan Ermeni İşçileri ve aileleri için 1844 yılında Hovhannes Bey Dadyan tarafından yaptırılmıştır. En son 1999 yılında restorasyon geçirmiş ve kutsanarak tekrar ibadete açlımıştır.
Kilisenin kurucusu Hovhannes Bey Dadyan dışında bir çok önemli kişinin mezarı da buradadır.
Bakırköy Çarşı Camii
1602 yılında Şabanağa isminde bir hayırsever tarafından ahşap olarak yaptırılan cami, 1875’te Sultan Abdülaziz döneminde tamamen restore edilmiştir.
Çarşı Camii, cemaate yetersiz kalınca; genişletilmiş ve bugünkü halini 1983 yılında almıştır.
Zuhuratbaba Türbesi
Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u ele geçirmeden önce, İstanbul çevresindeki çeşitli bölgelere askerlerini yerleştirmiş. Zuhuratbaba da Topkapı ve Bakırköy çevresindeki bu öncü birliklerin komutanıymış. Bizanslılar, İstanbul’un fethini engellemek amacıyla içme suyu kuyularını zehirleyerek Osmanlı Ordusu’na zarar vermek istemişler.
Osmanlı Ordusu büyük bir su sıkıntısı çekmeye başladığı sırada Zuhuratbaba ortaya çıkar ve orduya gerekli temiz suyu sağlar. Bu nedenle; Osmanlı Askerleri kendisine “Zuhurat Baba – Aniden ortaya çıkan” derler.
Zuhuratbaba, İstanbul’un fethi sırasında şehit düşer ve günümüzde türbesinin olduğu yere gömülür. Zuhuratbaba Çeşmesi de yine türbesinin bulunduğu yerdedir.
Özellikle Ramazan ayında müthiş kalabalık olan türbe, Cuma günleri ziyaretçilerle dolup taşar.
Bakırköy Özgürlük Meydanı
Bakırköy’ün en çok bilinen yeridir. Genellikle çok hareketli olan meydan da zaman zaman konserler de düzenlenir.
Bakırköy Sahili
Bakırköy’den başlayıp, Yenimahalle ve Zeytinburnu’na doğru uzanan sahil yolu, günün her saati oldukça canlıdır. Bakırköy Gezilecek Yerler arasında olan Bakırköy Sahilde, yürüyüşünüzü yapabilirsiniz veya buradaki cafelerde çayınızı içerek Marmara Denizi’ni seyrederek keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Bakırköy Alışveriş Merkezleri
Bakırköy Alışveriş Yapılacak Yerler
Bakırköy’de alışveriş yapmak için bir çok yer bulabilirsiniz.
Bakırköy Pazarı
Bakırköy’de alışveriş yapmak için en uygun yerlerden biri Cumartesi Pazarı. Özellikle Bakırköy Metro Durağı’na yakın olması nedeniyle her zaman canlı olan pazara, sabah saatlerinde uğramanızı tavsiye ederiz.
Bakırköy Ebuziya Caddesi
Bakırköy Gezilecek Yerler arasında olan Ebuziya Caddesi, trafiğe kapalı olması nedeniyle her zaman çok canlı ve kalabalık oluyor. Özellikle hafta sonlarında en sevilen ve en çok tercih edilen yerlerden biri.
Ebuziya Caddesi’nde bir çok mağazanın yanı sıra, yan yana sıralanmış cafeler ve restaurantlar da var. Alışverişinizi yaparken yorulursanız, buralarda dinlenip kahvenizi de içebilirsiniz.
Bakırköy Alışveriş Merkezleri
Bakırköy Capacity Alışveriş Merkezi
Bakırköy’ün en sevilen Alışveriş Merkezlerinden biri olan Capacity AVM, Bakırköy’de oldukça merkezi bir konumdadır. Popüler bir çok mağaza, restaurant ve cafeyi de bünyesinde barındıran AVM, İstanbul’un en popüler buluşma ve alışveriş noktalarından biridir.
Bakırköy Galleria Alışveriş Merkezi
Türkiye’nin ve İstanbul’un ilk kurulan Alışveriş Merkezidir. 1988 yılında açılan Galleria geniş ve ferah iç dizaynı ile bugün de hizmet vermektedir.
Bakırköy Carousel Alışveriş Merkezi
Merkezi konumu ve ortasındaki atlıkarınca ile özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği AVM Bakırköy Gezilecek Yerler arasında ilk sıralardadır. Bir çok mağazayı ve restaurantı burada bir arada bulabilirsiniz.
Özellikle alt katında çocuklara yönelik giyim ve oyuncak mağazaları var.
Bakırköy Nerede?
Bakırköy’e Nasıl Gidilir?
Metro İle Bakırköy’e Nasıl Gidilir?
Aslında direkt olarak Bakırköy merkeze giden bir metro bulunmuyor. Fakat M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı metrosunun “Bakırköy-İncirli” durağında inip Bakırköy’e ulaşabilirsin. İncirli’de indikten sonra herhangi bir otobüs ya da minibüsle kolayca Bakırköy’e gidebilirsin.
M2 Taksim-Hacıosman metrosu ve Marmaray’dan Yenikapı’da inerek bu metroya aktarma yapabilirsin.
Ayrıca yakın bir gelecekte Bakırköy-Bağcılar arasında da bir metro olacak, şimdilik çalışmalar devam ediyor.
Metrobüsle Bakırköy’e Nasıl Gidilir?
Metrobüs Bakırköy’e ulaşımın en temel taşlarından biri. Çünkü metrobüs hattı neredeyse boydan boya tüm İstanbul’u geçiyor!
Bakırköy’e metrobüsle giderken inmeniz gereken durak “İncirli”. Aslında bu durak az önce bahsettiğim M1A metrosunun “Bakırköy-İncirli” durağı ile aynı yerde bulunuyor. Yani yine indikten sonra Bakırköy merkeze küçük bir yolculuk daha yapmanız gerekecek.
Marmaray İle Bakırköy’e Nasıl Giderim?
Bakırköy merkeze en kolay ulaşım sağlayan ulaşım aracı Marmaray!
Avrupa yakasının banliyo trenleri zaten yıllardan beri çalışıyor. Şimdi de Marmaray adı ile beraber Halkalı’dan Gebze’ye kadar kesintisiniz şekilde Bakırköy’e kolayca ulaşabilirsiniz.
Eğer eviniz Marmaray’a yakınsa direkt olarak onu düşünün. Marmaray ile Maltepe,Kartal gibi noktalardan bile Bakırköy’e 45 dakika civarlarında gidilebiliyor. Marmaray’a öteki metrolardan Üsküdar, Yenikapı ve Ayrılıkçeşme istasyonlarından geçiş yapabilirsiniz.
İETT Otobüsleri İle Bakırköy’e Gidiş
Bakırköy’e genel olarak otobüsle gitmeyi pek önermiyorum. Çünkü biraz ters gibi gözüken raylı sistem alternatifleri bile daha hızlı şekilde sizi Bakırköy’e ulaştıracaktır.
Fakat ben yine de otobüsle giderim diyenler için Bağcılar’dan 98D, Beyazıt’tan 94A, Eminönü’nden 94 ve Taksim’den de 72T otobüsleri ile Bakırköy’e direkt olarak ulaşabilirsiniz.
Araçla Bakırköy’e Yol Tarifi
Bakırköy’e özel aracınızla gidecekseniz Avrupa yakasından direkt olarak kendiniz E-5 birinci köprü yoluna atın ve İncirli sapağından aşağı Bakırköy’e dönün. Anadolu yakasından gelecekler de birinci köprüden düm düz devam ederek İncilir sapağına ve Bakırköy’e ulaşabilir.
Yorumlar