Aydın’da Gezilecek Yerler

Aydın

Ege Bölgesi’nin en güzel tatil beldelerine ev sahipliği yapan Aydın, birbirinden muhteşem plajları ile dünyanın her yerinden ziyaretçiyi çekiyor. Verimli topraklarından dolayı tarih boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği de yapmış olmasından dolayı Aydın, pek çok tarihi ve kültürel kalıntılarıyla da ilgi görüyor.

Tarihi güzelliklerinin yanı sıra mimarisi ile ön plana çıkan camileriyle de kendine hayran bırakan Aydın’da gezilmesi gereken birçok yer bulunuyor. Doğal güzellikleri, masmavi denizi ve tarihi dokusuyla en güzel şehirler arasında bulunan Aydın’ı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Aydın seyahatinizde keşfedilmeyen bir yer kalmasın diye sizin için Aydın’da gezilecek yerler listesi oluşturduk. Gelin bu tarihi ve doğal güzellikleri ile büyüleyen şehre doğru kısa bir yolculuğa çıkalım.

İşte, Efeler diyarı Aydın’da gezilecek yerler

Aydın

Aydın Çevresinde Gezilecek Yerler

Aydın’ın merkezi kadar çevresi de görülmeye değer pek çok tarihi ve doğal güzelliği barındırıyor. Muhteşem koylar, huzur veren adalar ve daha fazlası Aydın’da sizi bekliyor.

1.Dilek Yarımadası

Dilek Yarımadası

Aydın’ın gözde tatil beldelerinden biri olan Kuşadası’na 28 km mesafede bulunan Dilek Yarımadası, göz alıcı doğası ve kumsalı ile oldukça dikkat çekiyor. Ada, Büyük Menderes ve Küçük Menderes arasında yer alıyor. Dilek Yarımadası, 500 milyonluk Menderes kütlesinin parçası olan bir milli park… Muhteşem koyları ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Dilek Yarımadası, İçmeler Koyu, Aydınlık Koyu ve daha pek çok koya ev sahipliği yapıyor.

2.Saplı Ada

Saplı Ada

Geçmişi çok uzun dönemler öncesine dayanan Saplı Ada, doğal güzelliği ile göz dolduruyor. Tarihi kadar kuşbakışı bakıldığında saplı biz cezveyi anımsatan ada, bu görüntüsüyle de çok ilgi görüyor. Adanın etrafını çevreleyen surlar zamanla deniz tarafından yıpranmış olsa da surların kalıntılarına rastlamak mümkün. Saplı Ada’da araç ile geçilebilecek sığlıkta bir deniz yolu da bulunuyor.

3.Aydınlık Koyu

Aydınlık Koyu

Muhteşem koyu ile göz dolduran Dilek Yarımadası’nın içinde konumlanan Aydınlık Koyu, milli parkın giriş kapısına 5 km mesafede yer alıyor. Sessiz ve sakin olan bu koyda gün boyu eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

4.İçmeler Koyu

İçmeler Koyu

Dilek Yarımadası’nın içinde bulunan bir diğer koy olan İçmeler Koyu, milli parkın girişinden yaklaşık olarak 1 km mesafede yer alıyor. Bu koya ulaşım rahat olduğu için daha çok tercih ediliyor. Denize girmek isteyeneler için uzun bir kumsalı bulunan İçmeler Koyu, piknik yapmak isteyenlere de keyifli bir ortam sunuyor.

5.Akvaryum Koyu

Akvaryum Koyu

Didim’in berrak ve turkuaz rengi denizi ile kendine hayran bırakan Akvaryum Koyu, içinde barındırdığı çeşit çeşit balıklarla adının hakkını veriyor. Büyüleyici görüntüsü ve doğal güzelliği ile ziyaretçilerine unutulmaz anılar biriktirebilecekleri bir atmosfer sunuyor.

Aydın’ın Doğal Güzellikleri

Türkiye’nin ünlü tatil beldelerine ev sahipliği yapan Aydın’da gezip görebileceğiniz pek çok doğal zenginlik bulunuyor. Aydın’ın doğal güzelliklerini keşfederek tatilinize benzersiz anlar katabilirsiniz.

1.Zeus Mağarası

Zeus Mağarası

Dilek Yarımadası’nın girişindeki Zeus Mağarası’na, yaklaşık 20 metrelik kaygan kayalık patikadan ulaşılıyor. Tarihi ve soğuk suyu ile ziyaretçilerini büyüleyen mağara, şehrin en çok ziyaretçi ağırlayan bölgeleri arasında yer alıyor.

2.Arapapıştı Kanyonu

Arapapıştı Kanyonu

Aydın’ın Bozdoğan ilçesin yer alan Arapapıştı Kanyonu, merkeze yaklaşık 90 km mesafede konumlanıyor. Aydın, Muğla ve Denizli sınırları ile kesişen kanyona pek çok noktadan ulaşım sağlanıyor. Aydın’da görülmesi gereken doğal güzellikler listesinin başında yer alan Arapapıştı Kanyonu, Kemer Barajı’nın bulunduğu noktada yer alan Kemer İskelesi’ndeki teknelerle rahatlıkla gezilebiliyor.

3.Bafa Gölü

Bafa Gölü

Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olarak bilinen Bafa Gölü, Aydın ve Muğla sınırları ile kesişiyor. Bafa Gölü’nün, yaklaşık iki bin yıl önce deniz ola Söke Ovası’nın zaman içinde alüvyonlarla kaplanması sonucu oluştuğu biliniyor. Göl, 1989 yılında Tabiat Parkı olarak kabul edilmiş olup, Heraklia Antik Kenti’ne ve iki adaya da ev sahipliği yapıyor. Bin yıllık zeytin ağaçları arasında gezinirken geçmişe kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

4.Çine Vadisi

Çine Vadisi

Mitolojik hikayeleri ve dillere destan güzelliği ile bilinen Çine Vadisi, Aydın’a 37 km mesafedeki Çine ilçesinde konumlanıyor. Doğal güzelliği ile kendine hayran bırakan vadi, tarihi dokusunun yanında kamp yapmak için elverişli yapısıyla da benzersiz bir yer.

5.Beşparmak Dağları

Aydın Beşparmak Dağları

Antik adıyla Latmos olarak anılan Beşparmak Dağları, Muğla ve Aydın sınırları içinde konumlanıyor. Milyonlarca yıllık kayaların muhteşem görüntülerinde meydana gelen dağlarda pek çok patika yol bulunuyor. Patika yollardan ilerlediğinizde Yediler Manastırı gibi pek çok Bizans manastırı ve antik kalıntılarla karşılaşıyorsunuz. Beşparmak Dağları’nda, doğa yürüyüşleri yaparak bölgeyi keşfedebilirsiniz. Bu dağlar kamp için de uygun…

6.Sırtlanini Mağarası

Sırtlanini Mağarası

480 m uzunluğunda olan Sırtlanini Mağarası, Aydın’ın Karacasu ilçesine 15 km mesafede yer alıyor. Kara yolu ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilen mağara, sarkıtlar ve dikitlerin yanı sıra farklı böcek türlerine de ev sahipliği yapıyor. Sırtlanini Mağarası’na girebilmek için yaklaşık 4 m sürünmeniz gerekiyor. İçeri girdiğinizde 1060 m yüksekliğiyle muhteşem bir manzara sizi karşılıyor. Sırtlanini Mağarası, Aydın seyahatinizde görmeden dönmemeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

Aydın Plajları

Masmavi suyu, altın rengi kumları ve muhteşem manzaraları ile Aydın plajları ziyaretçilerine denizin, kumun ve güneşin tadını doyasıya çıkarabilmeleri için keyifli bir atmosfer sunuyor.

1.Altınkum Plajı

Altınkum Plajı

Aydın denince akla ilk gelen de Didim’in Altınkum Plajı oluyor. Bu en çok bilineni ve kalabalık olan plajın ulaşımı da bir o kadar rahat. Altın sarısı kumları ile dikkat çeken Altınkum Plajı’nda aileler için de bir bölüm bulunuyor.

2.Sağtur Plajı

Sağtur Plajı

Hem denize girmek hem de kamp yapmak isteyenler için uygun olan Sağtur Plajı, Akkum Plajı olarak da biliniyor. Araba ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz Sağtur Plajı, huzurlu bir deniz keyfi yaşamanız için imkan sunuyor.  Günün her saati dingin bir denize sahip olan plajda, alışveriş yapabileceğiniz market bulunmuyor. Ancak yol üzerindeki marketlerden ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz.

3.Kadınlar Plajı

Kadınlar Denizi (Kadınlar Plajı)

Aydın’ın en çok bilinen gözde plajlarından biri olan Kadınlar Plajı, Kuşadası’nın merkezi bir noktasında yer alıyor. Uzun sahil şeridiyle dikkat çeken Kadınlar Plajı, adının aksine karma bir plaj… Tüm gün keyifli vakit geçirip, tatilinize renk katmak isterseniz Kadınlar Plajı sizi bekliyor!

4.Akbük Plajı

Akbük Plajı

Didim merkezine 20 km mesafede yer alan Akbük Plajı, sakin atmosfer ve doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakıyor. Uzun bir plaj olan Akbük Plajı, huzurlu bir tatil geçirmeniz için güzel bir alternatif oluşturuyor.

5.Sevgi Plajı

Sevgi Plajı

Kuşadası’nın Davutlar Mahallesi’nde bulunan Sevgi Plajı, 550 metre uzunluğuyla Aydın’ın en uzun plajlarından biri olarak biliniyor. Yaz aylarında oldukça kalabalık olan plaj, yeşillik alanında piknik yapma imkanı da sunuyor. Kuşadası’nın merkezine 17 mesafede yer alan Sevgi Plajı, bisiklet sürmek isteyenler için de keyifli bir alternatifi oluşturuyor.

Aydın’da Gezilecek Tarihi Yerler

Ege’nin çoğu bölgesi gibi Aydın’da ören yerleri açısından oldukça zengin… Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan Aydın topraklarında onlarca farklı medeniyet yaşamış ve izlerini bırakmış. Bundan dolayı da Aydın’da gezilmesi gereken pek çok tarihi yer bulunuyor.

1.Güvercinada Kalesi

Güvercinada Kalesi

Aydın’ın gözde tatil beldesi Kuşadası’nın Hacıfeyzullah Mahallesi’nde bulunan Güvercinada Kalesi’nin, Mora İsyanı sırasında denizden gelebilecek herhangi bir saldırıya karcı savunma amaçlı yapıldığı biliniyor. Kuşadası’nı panoramik olarak seyretmek isterseniz bu ada ideal bir alternatif oluşturuyor.

2.Kurşunlu Manastırı

Kurşunlu Manastırı

Dilek Yarımadası’nın kuzey yamacında konumlanan Kurşunlu Manastırı, 690 metre yükseklikte yer alıyor. Aydın’da görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunan manastır, freskleri ve motifleri ile ziyaretçilerinin dikkatini çekiyor. Mimari yapısına bakıldığında Bizans Dönemi’ne ait olduğu gözlemlenen Kurşunlu Manastırı, Aydın’ın Davutlar beldesine 12 km mesafede bulunuyor.

3.Aphrodisias Antik Kenti

Aphrodisias Antik Kenti

Aphrodisias Antik Kenti, ihtişamlı görüntüsü ve köklü tarihi ile Aydın’ın en dikkat çeken antik kentleri arasında bulunuyor. M.Ö. 5. yy’da inşa edildiği bilinen antik kent, ziyaretçilerin çok ilgisini çekiyor.

4.Priene Antik Kenti

Priene Antik Kenti

Belus’un oğlu Aegyptus döneminde İyonlar tarafından M.Ö. 7. yy’da inşa edildiği düşünülen Priene Antik Kenti, mimari yapısı ve tarihi dokusu ile Aydın’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Bu antik kent, Menderes Nehri’nin 10 km güneyinde konumlanıyor.

5.Tralleis Antik Kenti

Tralleis Antik Kenti

Tralleis antik Kenti, Aydın’ın kuzeyinde bulunan Kestane Dağları’nın güney yamacındaki platoda yer alıyor. Argoslular ve Tralleis tarafından Menderes Havzası’nın toprakları üzerinde kurulmuş olan antik kent, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile şehrin en önemli ve en çok ziyaret edilen yerleri arasında bulunuyor.

6.Arpaz Kalesi

Arpaz KalesiArpaz Beyleri tarafından 19. Yüzyıl başlarında inşa edildiği bilinen Arpa Kalesi, Aydın’ın Nazilli ilçesine bağlı Esenköy’de yer alıyor. Uzun dönemlere tanıklık etmiş olan kale, mimari yapısı ile kendine hayran bırakıyor.

Aydın’da Gezilecek Tarihi Camiler

Aydın’ın tarihi yapıları arasında camiler de oldukça dikkat çekiyor. Tarihi ve mimarisi ile göz dolduran Aydın’ın tarihi camileri, gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. Aydın’a ne amaçla gelmiş olursanız olun, gezi rotanıza Aydın’da gezilecek tarihi camileri muhakkak ekleyin!

1.Ahmet Gazi Camii

Ahmet Gazi Camii

Aydın’ın tarihi ve mimarisi ile göze çarpan Ahmet Gazi Camii, Çine ilçesindeki Eski Çine Köyü’nde bulunuyor. Kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen caminin, 1308 yılında inşa edildiği düşünülüyor. Yapımında moloz ve kesme taş kullanılan Ahmet Gazi Camii, bölgenin en eski camileri arasında yer alıyor.

2.Koçarlı Cihanzade Mustafa Camii

Koçarlı Cihanzade Mustafa Camii

Bulunduğu bölgenin en eski camisi olan Koçarlı Cihanzade Mustafa Camii, Koçarlı ilçesinin merkezinde yer alıyor. 17. yüzyıl mimarisinin özelliklerini taşıyan cami, tek şerefeli olup mihrabın üzerinde Mekke’nin panoramik bir görünümü bulunuyor.

3.Ahmet Şemsi Paşa Camii

Ahmet Şemsi Paşa Camii

Kırmızı Minare Camii olarak da bilinen Ahmet Şemsi Paşa Camii, 1659 yılında Ahmet Şemsi Paşa tarafından yaptırılmış. Tek kubbeli ve tek minareli olan cami, minaresinin tuğladan yapılmış olmasından dolayı Kırmızı Minare Camii olarak anılıyor. Cami, Adnan Menderes Bulvarı’nda yer aldığından da ulaşımı çok rahat.

4.Bey Camisi

Bey Camisi

1683 yılında Süleyman Bey tarafından yaptırılan Bey Camisi’nin, Mimar Sinan’ın kalfalarından biri tarafından inşa edildiği düşünülüyor. 1899 depreminde yıkılmış olan cami, Yunan işgali sırasında tahribata uğramış ve 1954 – 1956 yılları arasında da orijinaline yakın şekilde restore edilmiş.

5.Ramazan Paşa Camii

Ramazan Paşa Camii

1595 yılında inşa edilen Ramazan Paşa Camii’nin, Üveys Paşa’nın kardeşi Ramazan Paşa tarafından yaptırıldığı biliniyor. Aydın Çarşısı’nda bulunan Ramazan Paşa Camii, 1899 yılında yaşanan depremde yıkılmış ve Sökeli Halil Paşa tarafından tekrar inşa edilmiş.

Aydın’da Gezilecek Müzeler

Tarihe meraklı olanların vazgeçilmez durakları olan Aydın müzeleri, bölgenin tarihi ve kültürü hakkında birçok bilgiyi bir arada sunuyor.

  • Aydın Arkeoloji Müzesi
  • Otantika Etnografya Müzesi
  • Karacasu Etnografya Müzesi
  • Milet Müzesi
  • Yörük Ali Efe Müzesi
  • Tales Matematik Müzesi