Avşa Adası Gezi Rehberi

Avşa Adasının Tarihçesi

Marmara Denizi’ndeki adalardan birisi olan Avşa Adası, harika bir tatil adası olarak karşımıza çıkıyor… Adaya ulaşım için Erdek, Silivri, Tekirdağ, hatta Bursa’dan bile vapur seferleri düzenleniyor… Sizlere öncelikle Avşa Adası için gezi rehberi sunacağız, arkasından ulaşım bilgilerini vereceğiz.

Avşa Adasında Gezilecek yerler

Avşa Adasında Gezilecek yerler

Avşa Adası Marmara Denizi’nde yer alır ve turizm merkezleri arasındadır. Adada bulunan kumsallar kusursuz denilebilecek niteliktedir. Sahil kesiminde yapılanma yer aldığından dolayı konaklama alanları da sahil kesiminde yer alıyor. Ünlü altınkum ve çınar koylarında oldukça keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Altınkum’da yer alan denizin sığ olmasından dolayı yüzme bilmeyenler için bir tehlike yaratmamaktadır. Son derece ailelerin vazgeçilmezi Çınar koyu da aktif bir yerdir.

Marmara’da yer alan Avşa Adası bulunan en iyi turizm ve eğlence yerleri arasında bulunmaktadır. Geleneksel olarak her yıl Ağustos ayında Avşa Festivali düzenleniyor. Herkese adada hitap edebilecek eğlence yerleri vardır. adada yaşam oldukça ekonomiktir, alış veriş yapabileceğiniz birçok süpermarket bulunmaktadır. Ancak pazardan çok daha uygun fiyatlara alış veriş yapabilirsiniz. Süs eşyaları ve adaya özgü hediyelik eşya satan birçok mağaza bulunur. Tüm deniz sporları Avşa’da yapılabiliyor. Özellikle su kayağı, dalış ve snorkling oldukça yaygındır. Yaygın olarak adada balıkçılık yapılıyor. Sabah saatlerinde iskele balık tutmak isteyenlerle doluyor. Herhangi bir sağlık sorunu olursa sağlık ocakları ve özel hastaneler bulunuyor. Çocuklu ailelerin gezebileceği lunapark da vardır. Bisiklet kiralanarak Avşa’nın her tarafını gezebilme şansına sahipsiniz.

Avşa Adası’nda Nerede kalınır ?

Avşa Adası’nda Nerede kalınır ?

Her bütçeden ziyaretçinin Avşa Adası’nda konaklaması için yer vardır. Pansiyonlarda kalabileceği gibi ziyaretçiler kamp alanlarında da kalabilirler. Avşa halkından ayrıca birkaç aile yaz dönemi süresince bir evde toplanarak kendi evlerini kiraya verebiliyor. Otel olarak; Avşa, Özcan, Park Otel, Sancak, Fantasia, Meltem tercih edilebilecek niteliktedir. İsterlerse ziyaretçiler dönemlik ev kiralayabilir.

Avşa Adasında Ne yenilir ?

Avşa Adasında Ne yenilir

Yemek konusunda her ne kadar alternatif fazla olsa da ada olmasından dolayı biraz fiyatlar pahalıdır. Plaj boyunca bulunan kafelerden soğuk içecekler ve fast food gıdalar alabilirsiniz. Avşa da oldukça yaygın olan kumpir, akşam yürüyüşlerinde mutlaka tadılması gerekiyor. Bölgenin ada olmasından dolayı balık restoranları da oldukça fazladır.

Adada yer alan restoranlardan sizin için seçtiklerimiz;

Akvaryum Restaurant

Tanz Restaurant

Mercan Restaurant

İstanbul Restaurant

Balıkçı Erol’un Yeri

Avşa Adası’na Nasıl Gidilir ? Avşa Adası Ulaşım

Ulaşım için; İstanbul, Bostancı ve Yenikapı’dan her gün 09.45’te deniz otobüsleri 3 saat aralıklarla Ada’ya sefer yapmaktadır.

Avşa Adası’na Nasıl Gidilir

Pazartesi, Perşembe, Cuma ve cumartesi günleri

Sarayburnu’ndan kalkan Mavi Marmara Gemisi ile 6 saatte adaya ulaşabiliyorsunuz.

Şayet Erdek ya da Tekirdağ tarafından adaya gelmek istiyorsanız arabanızı da taşıyabilen motorlar iki saat gibi bir sürede sizler adaya ulaştırıyor.

Feribotla ulaşım; araçları bulunmayanlar İstanbul Seyahat firması ile yolculuk yapabilir.

Ömer kaptan ve Öz kaptan gemisi seferleri

24 Haziran 2017 tarihi itibariyle

Avşa’dan kalkış hergün: 08:30- 11:30 ve 18:00

Tekirdağ kalkış hergün: 08:00- 12:30 ve 15:30

Kalkış limanı, Tekirdağ Akport Gümrüklü Limanı’dır, eski cezaevi karşısı.

Adalar gemi seferleri

16 Haziran 2017 tarihi itibari ile her gün

Marmara Adası’ndan kalkış: 15:45

Avşa’dan kalkış her gün: 16:30

Tekirdağ kalkış her gün: 20:00

Yolcu kişi başı: 50 TL

Motorsiklet şöför dahil: 80 TL

Araba şoför dahil: 130 TL

Minibüs Şoför dahil: 170 TL

Kamyonet Şoför dahil: 200 TL-250 TL

GSM: 0535 764 95 34 / 0544 327 76 74

Avşa ofis tel: 0266 869 26 77 / 0266 869 27 77

Erdek Avşa Marmara Seferleri

Erdek’ten Avşa Adası her gün 09:00

Marmara Adası- Erdek her gün: 17:30

Avşa Adası-Erdek: 18:15

Silivri-Avşa Adası Seferleri

Avşa’dan Silivri’ye her sabah saat:11:00

Silivri’den Avşa’ya Cuma 19:00 diğer günler 16:00

İstanbul Seyhat Danışma hattı 444 59 59

İDO İstanbul- Avşa Adası- Marmara Adası Seferleri

İDO İstanbul- Avşa Adası- Marmara Adası Seferleri

Cuma günleri gidiş: İstanbul Bostancı’dan kalkış saat 18:30; İstanbul Yenikapı’dan kalkış saat 19:05; Marmara Adası’na varış saat 21:40; Avşa Adası’na varış saat 22:10.

Pazar günleri dönüş: Avşa Adası’ndan kalkış saat 16:00; Marmara Adası’ndan kalkış saat 16:30; Yenikapı’ya varış saat 19:05; Bostancı’ya varış saat 19:35.

Avşa Adasının Tarihçesi

Avşa Adasının Tarihçesi

Adanın bir zamanlar tarihi bulguya göre anakaraya bağlı kaldığı daha sonra gelişen doğa olayları neticesinde bölgede yer alan diğer adalar gibi anakaradan koptuğu bilinir. Adada bu doğal olaylar neticesinde yaşam pek olmamış hatta ortaçağın büyük dönemi boş kalmıştır. Ada Bizans İmparatorluğu zamanlarında da sürgün yeri olarak kullanılmış sürgün rahip ve asillerin barınağı olarak kalmıştır. O günlerden bu güne pek tarihi bir kalıntı kalmamakla birlikte adanın manastır mevkiinde Hıristiyan din adamlarının ibadetlerini geçirdiği kilisenin temelleri bulunmaktadır.

Hiçbir önemli olayı tarihi boyunca yaşamayan ada daha çok çevresini yönetenlerin idaresi altında kalmıştır.

Adada Osmanlı devrinde Rum, Yahudi ve Türk Ahali yaşamaktaydı. Şimdiki avşa adasında Rumlar ve Yahudiler, Türkler de yiğitler köyünde ikamet etmekteydiler. Tarımcılıkla adada geçinen yerliler bölgeden adada yetişen ürünleri geçen gemiler aracılığı ile dış pazara ulaştırırlardı.

Cumhuriyetin başlangıç, Osmanlının yıkılışı döneminde adada yer alan Rumlar adayı terk etmeden önce adada yer alan Türk halkına zülüm yapmış eline geçirdikleri Türkleri öldürmüşlerdir. Bölgede bulunan Türk mezarlarına ayrıca zarar verdikleri bilinir. Yüksek yerlerde kaçan halk saklanarak canlarını korumuşlardır.

Kaybolmaya yüz tutmuş ada tarihinde bu döneme denk gelen ilginç bir olay anlatılır. Olay şu şekilde olmaktadır;

Adada yer alan Rumlar ellerinde olan silahlarla Türklere saldırdıkları sırada camiden Türkleri çıkarıp canlarına kastetmişlerdir. Rum çeteleri serbest kalma karşılığında para ve altın talep etmişlerdir. O dönemler oldukça fakir olan halk eşleri ve yakınlarının canlarını kurtarmak adına para bulmak için dört bir yana koşturmuşlardır. Camideki köylüleri Rum çeteleri o zamanlar Rum köyü olan Ofiousa (Şimdiki Avşa)’ya götürdükleri sırada uzaktan Türk gemilerini görmüşler ve eski adı ile Constantine bayırı yeni adı ile de Şehitler tepesi olan yerde başlarını keserek öldürmüşlerdir.

Rumların adayı terk ettiğini gören tek şahıs olan bir kız, yiğitler köyü sahili ve paşalimanı adası arasında yer alan bir Yunan zırhlısının filikalarla çevre adalardaki Rumların taşıdığını anlatır.

Bu olaylar neticesinde boş kalan ada mübadelede balkanlardan ve Girit’ten gelen göçmenlerce yerleştirilmiş ve adayı terk eden Rumların malları bu yeni göçmenlere dağıtılmıştır.

Tarımcılıkla Cumhuriyet döneminde kendi halinde geçinen ada 70’li yıllarda turizmciliğin keşfedilmesiyle kendisi de keşfedilmiş, İstanbul, Ankara, İzmir bölgesi çevresinden gelenlerin tatil bölgesi olmuştur. İstanbul sosyetesinin bu dönemde bodrumu gibi olan bu adada birçok film çekişmiş ve bu sayede ada gelenlerle zenginleşmiştir.

Güney bölgelerinin 90’lı yılların başında değerlenmesi ile ada eski önemini kaybetmiştir. Daha çok bu günlerde Trakya bölgesi ve İstanbul çevresini ağırlayan ada daha çok hafta sonları tercih edilmektedir. Ada ancak eski hareketliliğini yitirmiştir.