Başlıklar
- 1 Antalya Kaş Gezilecek Yerler
- 1.1 Kaş Hakkında
- 1.2 Antalya Kaş Gezilecek Yerler
- 1.2.1 Patara Antik Kenti
- 1.2.2 Kaputaş Plajı
- 1.2.3 Kekova Bölgesi
- 1.2.4 Antiphellos Antik Kenti ve Tiyatrosu
- 1.2.5 Xanthos Antik Kenti
- 1.2.6 Kalkan
- 1.2.7 Demre
- 1.2.8 Saklıkent Kanyonu
- 1.2.9 Aslanlı Lahit
- 1.2.10 Akçagerme Plajı
- 1.2.11 Hidayet Koyu
- 1.2.12 Kaleköy Limanı
- 1.2.13 Büyükçakıl Plajı
- 1.2.14 Çukurbağ Yarımadası
- 1.2.15 Kaş Tarihi Sarnıç
- 1.2.16 Likya Kaya Mezarları
- 1.2.17 Akram Dorik Mezar
- 1.2.18 Noel Baba Kilisesi
- 1.2.19 Meis Adası
- 1.2.20 Limanağzı
- 1.2.21 Bezirgan Yaylası ve Tarihi Ambarlar
- 1.2.22 Deliklikemer – Tarihi Su Kemeri
- 1.2.23 Letoon Antik Kenti
- 1.2.24 Kyaneai Antik Kenti
- 1.2.25 Antalya Kaş Gezilecek Yerler
Antalya Kaş Gezilecek Yerler
Kaş Hakkında
Antalya Kaş Gezilecek Yerler Antalya‘nın en batısında bulunan Kaş özellikle yaz aylarında çok fazla insanı kendine çekmeyi başaran bir ilçe, ziyaret edenlerin bir daha gitmek istediği güzellikleri içerisinde barındıran eşsiz bir yer.
Son yıllarda ki nüfusun hızla artışının ve turizmin Akdeniz’de yarattığı kentsel dönüşümün Kaş’ta fazla etkisini gösterememesi Kaş ilçesini diğer ilçelerden bir adım öne çıkarıyor. Kaş eski mimari dokusunu her şeye rağmen koruyarak insanları kendine çekmeyi başarabiliyor.
Kaş’ın merkezi oldukça küçük olduğunu söyleyelim. Kasaba sırtını yüksek görkemli dağlara dayamış bir şekilde inşa edilmiş. İlçenin önünde ise teknelerin bulunduğu eşsiz bir güzelliğe sahip liman yer alıyor. Çarşı içerisinde gezilecek yerlerin çoğunu birkaç saatte kolaylıkla gezebilirsiniz.
Antalya Kaş Gezilecek Yerler
Patara Antik Kenti
Antalya Kaş Gezilecek Yerler arasında öne çıkan yerlerin başında gelen Patara antik kenti Kaş için büyük bir önem taşımaktadır. Antalya sahilleri daha çok Likya medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olsa da başka medeniyetlerin izlerini hala taşımaktadır. Patara da onlardan kalma bir tarihi kent olma unvanına sahiptir.
Kentte bunlara ek olarak Bizans ve Rum mimarisinin de izleri taşıyan yapı ve eserlere de rastlamak mümkündür. Bizanslılardan günümüze kadar gelmiş bir bazilika, Romalılara ait olduğu düşünülen bir zafer takı ve de görkemli bir tiyatro alanı ve pek çok anıt mezar kalıntısı Patara’da görebileceğiniz eserler arasında yer almaktadır.
Gelin biraz da nasıl gidilir sorusunun cevabını verelim. Patara Antik Kenti Kalkan’a 16 km, Kaş’a ise 42,5 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kaş Fethiye karayolunun 10. km de Ova Beldesi girişindeki göbekten sahile Patara yönüne dönülerek ulaşabilirsiniz. Karayolu üstündeki göbekte büyük yönlendirici tabelalar da sizlere eşlik ederek yön gösterecektir.
Gelemiş Köyüne geldiğinizde biraz daha ilerleyerek gişelerden giriş yapabilirsiniz ve antik kent geziniz tam da burada başlıyor olacak. Patara Antik Kenti geniş bir alana yayılmış içerisinde yüzlerce eseri barındıran bir kenttir.
Kaputaş Plajı
Kaputaş, Akdeniz bölgesinin en güzel plajlarından biri olabilir. Kaş-Kaputaş arası 20 km ve araçla 20 dakika civarı bir yolculuğunuz oluyor.
1’inci Derece doğal sit alanı olarak ilan edilen Kaputaş Plajı Kaş Kalkan karayolu üstünde yer almaktadır. Kaputaş bir kanyonun denize ulaşan ağzında yer alan cep plajıdır. Beyaz kumlardan oluşan kumsalı ve açıkta lacivert, yaklaştıkça mavi, kıyıda ise turkuaz renkli denizi ile ziyaret edenleri insanları her seferinde kendine hayran bırakmaktadır.
Kekova Bölgesi
Kekova Bölgesi güzellikleri ile sizleri büyüleyecek en güzel tatil mekanlarından birisidir. Antalya Kaş gezilecek yerlerin başında gelen yerlerden birisi de burasıdır. Antalya Batık kentten geriye kalanlar denizle iç içe geçerek adeta bütünleşmiştir. Simena antik kentini de görebileceğiniz Kekova Bölgesi dünyanın en güzel manzaralı antik yerlerinden biri unvanına sahiptir. Günü birlik düzenlenen tekne turuna çıkarak bu eşsiz güzellikleri sizler de görebilirsiniz.
Kekova Adası, Antalya’nın Demre ilçesi sınırlarında bulunan kayalık bir adadır. Görüp görebileceğiniz eşsiz koylarıyla, tekne turları ve mavi tur yatlarının önemli rotalarından biri olarak insanların planlarına dahil etmeyi unutmadığı yerlerin başında yer almaktadır. Ş
Tarihte yaşanan depremlerle yıkılıp suya batmış antik yerleşim kalıntıları ile ada sizleri geçmişe götürerek büyülüyor, su altı arkeolojisi bakımından büyük öneme sahip olduğu için arkeologların da oldukça yakından ilgilendiği bir yer. Doğal SİT alanı olarak koruma altına alınmış olan Kekova bölgesi Türkiye’nin en iyi dalış rotaları arasında gösteriliyor yerli ve yabancı ziyaretçilerinin eksik olmadığı bu bölgeyi sizlerin de ziyaret etmesiniz kesinlikle tavsiye ediyoruz.
Kekova Adası’nın tam karşısında bulunan yarımada üzerindeki Simena Kaleköy en az Kaş kadar güzel olduğunu gidip görürseniz söylediklerimizin doğru olduğunu sizler de göreceksiniz.
Kaş limanından her gün her saat kalkan günübirlik teknelerle Kekova ve civardaki güzel yerlere gidebilirsiniz. Kekova, Üçağız, Batıkşehir, Kaleköy, Akvaryum ve Tersane koylarını ile Korsan Mağarasını kapsayan Kekova tekne turu ile bölgeyi baştan sonra gezebilirsiniz.
Antiphellos Antik Kenti ve Tiyatrosu
Antiphellos antik kentinin en popüler yapısı yaklaşık dört bin kişiyi ağırlayabilecek olan Kaş Antik Tiyatrosu’dur. Tiyatronun eski medeniyetler için önemi oldukça büyüktür. Üstelik açık havada ve denize sıfır muhteşem bir manzarasının olması geçmişten günümüze oldukça popüler olduğunun bir kanıtıdır.
Antalya’daki en güzel tarihi eserlerden biri olarak görülmektedir. Diğer antik kentlerde görmeye alışık olduğumuz gibi kaya ve anıt mezarlar ve lahitler tamamen korunabilmiş olmasa da burada görülebilecek tarihi eserler kent içerisinde bulunmaktadır.
Xanthos Antik Kenti
En büyük antik kent unvanına sahip olan Xanthos’tur. Burası Likya medeniyetlerinin yerleştiği ilk yerlerden biri olarak görülmektedir. Buradan çıkarılan pek çok tarihi eser İngiltere’de sergilenmektedir. Xanthos antik kenti UNESCO Dünya Mirası listesi içindedir.
Nasıl gidebiliriz diye soracak olursanız işte cevabı. Kalkan yönünden gelerek Kınık Beldesi içine gireceksiniz ana cadde Atatürk heykelinin orada ikiye ayrıldığını göreceksiniz, sağ taraftaki yoldan ilerleyip, tepenin eteğine gelince sola devam ederek kente bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. Tepeye tırmanan yol sizi Likyanın başkenti Xanthos antik kentine ulaştıracaktır.
Kalkan
Kalkan Beldesi Antalya’nın Kaş İlçesine bağlı bulunmaktadır. Kalkan’ın, Kaş’a uzaklığı 25 km. dir. Çok güzel bir koyun kıyısına kurulmuş olan kalkan her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çekmektedir. Otelleri, pansiyonları, restoranları, eğlence yerleri, plajları ve alışveriş yerleri ile her yıl binlerce turiste hizmet vermektedir.
Demre
Antalya’nın diğer bir ilçesi Demre, Kaş’a 1 saat uzaklıkta. Kaş’a kadar gelmişken bölgedeki önemli yerlerden Demre‘ye de gününüzün yarısını ayırmanızı öneriyoruz. Tarihi MÖ 3. yüzyıla uzanan Demre’de görmeniz gereken birbirinden güzel yerler bulunmaktadır.
Saklıkent Kanyonu
Tlos ve Patara arasında olan Saklıkent Kanyonu, uzunluğu 14 km olan çok güzel bir kanyondur. Yürüyüş parkurunda suyun yüksekliği değişse de en fazla bele kadar geldiği için koy içerisinde rahatlıkla gezebilirsiniz. Yer yer daralan kanyonda geçmenin zor olduğu kayalar yolunuza çıkabilmektedir.
Saklıkent’in 13 km kuzeyinde yer alan, Ksanthos vadisinin muhteşem manzarasına hâkim olan Tlos Antik Kenti‘ni de ziyaret edebilirsiniz. Kanatlı at Pegasus ile kahramanı Bellerophontes’in yaşadığı yer olarak bilinen Tlos’taki kaya mezarları, kilisesi, tiyatrosu ve agorası gibi birbirinden güzel eserler bulunmaktadır.
Aslanlı Lahit
Adını lahidin kapağında yer alan 4 aslan kafasından alan lahit M.Ö.4.yüzyılda yapılmış. Aslanlı Lahit de Kaş’ın simgesi olarak şehrin göbeğinde ziyaretçilerini karşılıyor. Begonviller arasından karşınıza çıkan bu tarihi miras, Kaş’a gitmişken görülmesi gereken önemli eserler arasında yer alıyor.
Akçagerme Plajı
Akçagerme Plajı, Kaş’ın deniz tatili için tercih edilen sahil kesimleri arasında yer almaktadır. Turizm öğrencileri tarafından işletilen bölge oteli de uygun fiyatları ve güzel hizmeti ile kaliteli vakit geçirebilmenize olanak tanıyor.
Hidayet Koyu
Çukurbağ Yarımadası’nda bulunan Hidayet Koyu’na Kaş şehir merkezinden kolayca ulaşım sağlamanız mümkün ek olarak bu plaj da caretta caretta deniz kaplumbağalarının sıkça bulunduğu yer olarak dikkatleri üzerine çekiyor.
Birkaç sene öncesine kadar daha gizli bir plaj olan Hidayet Koyu, son yıllarda adını geniş kitlelere duyurmuş olsa da halen Kaş’ın en güzel ve kaliteli korunmuş noktaları arasında yer alıyor.
Kaleköy Limanı
Ülkemizin en güzel manzaralarından birisi de Kaleköy de olduğunu söylemekte haklı olduğumuzu ziyaret ederseniz sizler de göreceksiniz. Kaş’ın yine daha az tercih edilen ve bu sayede doğal yapısını koruyabilmiş yerleri arasında olan bu liman adeta keşfedilmeyi bekleyen bir cennet gibi.
Büyükçakıl Plajı
İçinden çıkan doğal kaynak suyu ile buz gibi deniziyle içinizi ferahlatacak Büyük Çakıl Plajı’nın uzunluğu 50 metre ve sakin, huzurlu bir tatil için ideal bir mekan.
Çukurbağ Yarımadası
Butik otelleri, restoran ve kafeleri, cıvıl cıvıl sokakları ve huzur dolu doğası ile Kaş’ın en güzel yerleşim yerlerinden biri olan Çukurbağ Yarımadası’nı rotanıza ekleyebilirsiniz.
Kaş Tarihi Sarnıç
Kaş çarşısındaki Smiley’s restoranın altında tarihi bir sarnıç bulunmaktadır. Tarihi M.Ö. 5. yüzyıla uzanan sarnıcın antik tiyatroya kadar uzanan bir sarnıç serisinden geriye kalan son sarnıç olduğu düşünülüyor.
Likya Kaya Mezarları
Kaş limanından yola çıkarak dik bir yürüyüş ile Likya Kaya Mezarlarına ulaşabilirsiniz. Likya Caddesi’nde yürürken deniz tarafına değil tepeye doğru bakarsanız kaya mezarlarını rahatlıkla görebilirsiniz. Birden fazla yerde kaya mezarı bulunmaktadır, en büyük olanına ise “Likya Kaya Mezarları” tabelası koyulmuştur.
Akram Dorik Mezar
Likya Kaya Mezarları’ndan karşıya baktığınızda tepenin üstünde bir yapı göreceksiniz. Antik tiyatroya arkadan gitmek için Akram Dorik Mezarı’nın bulunduğu rotayı kullanabilirsiniz. Mezardan sonra tepedeki patikayı takip ederek antik tiyatroya ulaşabilirsiniz.
Akram Dorik Mezarı, Antiphellos Antik Kenti’nin kuzeybatı ucunda yer alıyor. M.Ö. 4. yüzyıldan kalma mezar 4.5 metreye 4.5 metre boyutunda. Bütün bir kaya blokuna hafifçe konik bir küp şeklinde oyularak yapılmış.
Noel Baba Kilisesi
Kaş ve Finike şehirleri arasındaki Demre ilçesinde bulunan Noel Baba Kilisesi, Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicholas anısına yaptırılmış ve ölümünün ardından bir süre burada yattığı halk arasında konuşuluyormuş. Mozaik taban kaplamalarından fresklere kadar müthiş bir iç dizayn adeta keşfedilmeyi bekleyen bir eser.
Meis Adası
Meis Adası, Kaş’ın güzelliğine güzellik katan bir ada. Kaş’a sadece 2,1 km uzaklıkta olan Meis Adası, aynı zamanda Yunanistan‘ın ana karaya en uzak adalarından biri. Şehirleşmeye teslim olmamış, küçük bir ada.
Yeşil Pasaportunuz varsa, Kaş’tan kalkan teknelerle 20 dakikalık bir feribot yolculuğu sonrası kendinizi bir başka ülkenin topraklarında buluyorsunuz. Yeşil pasaportunuz veya Schengen vizesiniz yoksa Yunan Adaları Kapı Vizesi ile de kolaylıkla gidebilirsiniz.
Limanağzı
Antalya Kaş’ın sadece tekne ile ulaşılabilen, karadan ulaşımı olmayan yerleri de mevcuttur bu yerlerden biri de muhteşem doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Limanağzı. Tekne turları, dolmuş tekneler veya Likya Yolu rotasını yürüyerek Limanağzı’na kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Bezirgan Yaylası ve Tarihi Ambarlar
Bezirgan Yaylası Kaş merkeze 38 km, Kalkan’a 14 km mesafe uzaklıkta bulunmaktadır. Çok dik bir çıkış ile yaylaya çıkabiliyorsunuz ve yolun manzarası muhteşem olduğunu ziyaret edinç sizler de göreceksiniz. Yolun tamamı asfalt, o yüzden rahatlıkla çıkabilirsiniz.
Bezirgan Yaylası’nın 500 yıllık tarihi ambarları manzarayla birleşerek eşsiz bir görseli sizlere sunuyor. Tarihi ambarların sizleri geçmişe götürmesine şahit olacaksınız.
Tipik Likya mimarisi ile yapılmış olan ambarların sayısı 300 civarında iken bakımsızlık ve bazı ambarların turistik yerlere taşınması ile 120’ye kadar düştüğünü söyleyelim.
Bunlar tarihi tahıl ambarları, çivisiz geçme ahşaptan yapılmış ambarlar yayladan biraz daha yukarıya yapılmış ki su baskınlarından etkilenmeyerek uzun yıllar boyunca kullanılabilsin.
Deliklikemer – Tarihi Su Kemeri
Likya Yolu üzerinde bulunan bir diğer tarihi eser ise Tarihi Su Kemeri veya halk arasında Deliklikemer olarak adlandırılan ve Patara şehrine su taşıma amacıyla zamanında yapılmış olan su kemerini görmeyi de ihmal etmeyiniz.
Kullanıldığı dönemde 22 km uzunluğunda olduğu düşünülen kemerden bugüne bir parçasını kalabilmiş.
Deliklikemer’e ulaşmak isterseniz Kalkan’dan sonra Yeşilköy’e doğru giderken Fırnaz İskelesi tabelasından girmelisiniz. Sağda tepede kemeri göreceksiniz sonra aracınızı uygun bir yere park edip kemere doğru hazırlanmış bir patikadan yürüyorsunuz. Kolay bir yürüyüş ile kemere ulaşabiliyorsunuz.
Letoon Antik Kenti
Letoon Antik Kenti hakkında siz değerli okurlarımıza coğrafi konumu hakkında bilgiler verelim. Letoon Antik Kenti Fethiye İlçesi Kumluova sınırları içinde yer almaktadır. Kaş Kınık Beldesine ise yaklaşık 6 km uzaklıktadır. Patara Antik Kentine uzaklığı 24 km olup Kaş ilçesine uzaklığı 51 km dir.
Letoon Antik Kenti düz ve çok geniş olmayan bir alanı kaplamaktadır. Ancak sınırları içerisinde barındırdığı eserler, onarılan anıtlar ve hikayesi için muhakkak görülmesi gereken bir antik kenttir.
Letoon, Antik Çağda Likya’nın dini merkezi olarak görülmekteydi. Bu kutsal alanda Leto, Apollon ve Artemis tapınakları yanı sıra, bir manastır, bir çeşme ve Roma Tiyatrosu kalıntıları da bulunmaktadır.
Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak, batıda bulunan ve peripteros tarzından izler taşıyan Leto Tapınağıdır ve 30.25 m’ye 15.75 m. büyüklüğündedir. Doğuda ise Dor tarzında yapılmış olan Apollo tapınağı, Leto tapınağından daha az korunmuş durumdadır ve 27.90 m.’ye 15.07 m. boyutları ile daha küçüktür.
Her iki tapınağın ortasında en küçük tapınak olan Artemis tapınağı 18.20 m.’ye 8.70 m. boyutlarındadır. Letoon, Xanthos ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.
Kyaneai Antik Kenti
Kyaneai Antik Kenti Likya bölgesinde bulunan en gelişmiş antik şehirlerinden biri olmasıyla öne çıkmaktadır. Coğrafi olarak Kyaneai Antik Kenti dağlık bir alanın tepesine kurulan eşsiz bir manzaraya sahip şehirdir.
Ziyaret esnasında insanların gözüne ilk çarpan yapılar mezarlardır, lahit mezar, oda mezar veya kaya mezar şeklinde birbirinden farklı anlam ve öneme sahip mezar Kyaneai Antik Kenti etrafında kendilerine yer bulmuştur.
Kentin en tepesine doğru bir yolculuğa çıkarsanız Demre manzarası olan büyük bir antik tiyatro sizleri karşılayacaktır. Bizans ve Roma dönemi eserlerinden izleri taşıyan kentin bir bölümü surlarla çevrili bir bölümü ise dağın yamacına denk geldiği için o tarafında sur bulunmamaktadır.
Kyaneai Antik Kenti içerisinde bulunan ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran birçok eser bulunmaktadır. Yıllar içerisinde deprem gibi doğal afetlerin yol açtığı yıkımlar bir çok eseri yerle bir etmiştir yıkıntılar ve toprak altında kalan eserler zamanla ortaya çıkmış Hamam ve Su Sarnıcı izlerine rastlanmıştır.
Antalya Kaş Gezilecek Yerler
Kaş’ta Tekne Turu Nasıl Olur?
Antalya’nın eşsiz güzellikleri arasında yer alan Kaş ve çevresindeki koyları görmek için en iyi seçeneklerden biri Kaş’ta tekne turu yapmaktır.
Kaş’ta düzenlenen günübirlik tekne turlarına katılabilir, yelkenli veya gulet tipi teknelerle 3-4 günlük özel tekne turları yapıp muhteşem doğanın keyfini sonuna kadar çıkartabilirsiniz.
Kaş’ta tekne turu yapmak için Kaş çevresinde farklı rotaları olan çok sayıda tene kaptanı sizleri bekliyor olacak. Dilerseniz rotanızı kendiniz belirleyebilir, isterseniz de bulunduğunuz teknenin kaptanı size sezona göre en uygun rotayı önererek eşsiz güzelliklere şahit olmanıza yardımcı olabilir.
Bu rehberimizde siz değerli okurlarımıza Antalya Kaş hakkında detaylı bilgiler ve gezilecek yerlerin listesini paylaştık. Daha fazla içeriğe ulaşmak isterseniz buraya tıklamanız yeterli.
Yorumlar