Başlıklar
Ağva Gezi Rehberi
Ağva’da Hafta Sonu Kaçamağına Haydi Yollara
İstanbul’a yakın kaçışların yerleri listesinin başında gelen Ağva, özellikle romantik hafta sonu kaçamaklarının favorisi olarak bilinse de, aslında her türlü zevke yönelik kısa tatil seçenekleri sunuyor. Üç tarafı suyla çevrili bir delta konumunda olan Ağva’nın doğası, tüm kalabalığa rağmen sakin yapısı, nehir boyu dizilmiş pahalıdan ucuza çok seçenekleri otelleri ve Ağva pansiyonları, kasaba merkezindeki “yazlıkçı kültürde” yaşam, birçok doğa aktivitesi misafirlerini bu şirin Karadeniz kasabasına çekiyor. İstanbul’a çok yakın olması Ağva’da özellikle hafta sonu ve bayramlarda talep patlaması yaşatsa da, Ağva’nın doğal güzellikleri ve doğa sporları imkanı da seyahati kültürünü sporla birleştirenlere çeşitli alternatifler sunuyor.
Ağva’da yapılacak şeylerin başında; klasik bir hafta sonu kaçamağı, romantik bir tatil, deniz ve nehirde yüzme, mevsimine göre şömine başında şarap keyfi falan sıralansa da trekking, kano, orman yürüyüşü, olta balıkçılığı, zıpkın balıkçılığı, su sporları, bisiklet ve civarlarda gezilebilecek yakın yerleri ile çok seçenekli bir Ağva gezisi yapmak da mümkün. Daha önce otobüsle gittiğimiz kasabaya son seferimizde motorsikletle ulaştığımız için birçok noktasını kurcaladık ve geniş geniş yazalım. Ağva hakkında tüm ihtiyaçlarınızı karşılaması dileğiyle.
Nerededir ve Ağva’ya Nasıl Gidilir?
Ağva, İstanbul’un Şile ilçesine bağlı, Karadeniz kıyısında bir kasabadır. Balıkçı kasabası özelliği, yazlıkçılık ve otel turizmiyle birlikte burayı İstanbul’un en meşhur yazlık beldelerinden biri yapar. Tesisler ve doğal güzellikler sebebiyle de aslında dört mevsim Ağva keyfi yaşanır. Hele günübirlik deniz tatilcisi yoğunluğu olmadığında sonbaharda ve kışın muazzam doğal manzaralar Ağva’da keyifli bir kaçamak yapmanıza ve dinlenmenize yardımcı olur.
Şile merkez Ağva arası Akçakese Kurfallı arasından 35 km.’dir. Özellikle gezmek isteyenlere veya iki tekerli kullananlara eski yolu öneririz. Ormanların içinde kıvrıla kıvrıla ilerleyen, arada bir deniz gösteren yol enfes. İkinci ve geniş yol ise daha hızlı gidilen Osmanköy üzerinde 40 km’lik. D20 otoyolu. İkisinin de süresi aynı gibidir, tercih size kalmış.
İstanbul – Ağva arası, Şile merkeze girmeden, Şile üzeri yoldan 105 km.’dir ve 2 saat sürer. (Eminönü merkez) Üsküdar’dan 90 km.’lik yolu 1,5 saatte alabilirsiniz. Maslak tarafından da ikinci köprü aracılığıyla yine 100 km ve 2 saatlik bir yol bizi bekliyor. Her iki köprüden de çokça tabela bulunur ve yolda kaybolmak pek mümkün değil.
Gebze’den Ağva için iki farklı yol da 70 km’dir. Ağva’ya Tavşanlı üzerinden giderseniz, Ballı Kayalar Tabiat Parkı’nın da yakınından geçersiniz.
İstanbul’dan Otobüsle Ağva’ya Ulaşım: İETT’nin VIP hattı (Mercedes o 403 v.s.) 139 A Üsküdar – Şile – Ağva arası sabah 06.45 gece 21.00 arası hizmet veriyor. 3 saat kadar süren zorlu bir yolculukla dura kalka ulaşacağınız Ağva’ya bu hattı tercih edebilirsiniz. Şemsipaşa, Üsküdar Evlendirme Dairesi, Kızkulesi, Harem, Koşuyolu Köprüsü, Acıbade Köprüsü, Uzunçayır Metrobüs, Ümraniye, Çekmeköy üzeri kalkış noktaları var ve yaklaşık 90 durağa sahip uzun bir hat. Neredegezilir önerisi: Çekmeköy, Sancaktepe, Ömerli doğrultusundaki standart İETT otobüslerine binip, yolu yarılamışken, buradan sonra otostop çekmek mantıklı ve ucuz bir yol.
İstanbul – Ağva arası taksi 180 TL civarı tutuyor. Pazarlığa bağlı olarak 4 kişi için bir seçenek olarak düşünülebilir.
Sabiha Gökçen Havalimanı – Ağva arası 90. km kadardır, hususi araçla 1,5 saatten biraz az sürer. Ankara Ağva arası mesafe 400 km’dir. Araçla Ankara’dan Ağva 5 saat kadar sürer.
Ağva Not Defteri
Bol Gezin: İmkanınız varsa iki tekerli ulaşım en iyisi. Motorsikletiniz yoksa, Ağva’da bisiklet kiralama imkanı olduğunu unutmayın.
Turizm Ofisine Uğrayın: Hemen Ağva’nın girişinde Derneğe bağlı ofis var. Genç arkadaşlar oldukça bilgili ve yardımcı. Mustafa Değirmenci oldukça istekli ve doğa sever bir Ağva aşığı. Bölgeye katkısı çok. Görürseniz, selamımızı da söyleyin.
Kano iyi bir fikir, tekne alternatif: Ağva’da Yeşilçay Deresi ve Göksu Deresi’nde su taşıtları kullanılabiliyor. Kano en güzeli iken, dileyene su bisikleti ve tekne seçenekleri de var.
Aşıklar Parkuru Biraz Hayal Kırıklığı : Yeşilçay’ın deniz kısmında 2 km’lik araç trafiğine kapalı basit bir yol var. İsmi aşıklar parkuru ama asfalt bir yürüyüş parkurundan öte bir şey değil.
Sezonda Kilimli’nin doğusuna gidin. Sakin: Ağva Plajı’nın tıklık tıklım olduğu anlarda Yeşilçay’ın denize ulaştığı ağızın doğusundaki (sağ taraf) feneri geçerseniz -Kilimli tarafı- çok daha sakin bir bölgeye ulaşırsınız. Umarız biz yazdık diye tadı kaçmaz ama şahane bir fikir.
Ağva’da Çadır atmak için Kilimli’ye: Bölgede birkaç kamping alanı var ancak doğada ücretsiz çadır atmak için Kilimli Parkuru ve Kilimli Restoran’ın daha doğu (sağ) tarafındaki koylar elverişli. Keyfi de paha biçilemez
Balık, şarap, market, restoranlar: Tüm balıkçıların iddialı olduğu bir yerdesiniz. Zevkinize ve bütçenize uygun çok sayıda tesis var. Ekonomik yemek seçenekleri için de çokça zincir market şubesi bulunuyor. Piknik de mümkün. (YER ATEŞİ YAKMA, MANGALI ve ÇÖPÜNÜ GERİ GÖTÜR!)
Ağustosta Ağva Mantar Festivali: Biz de henüz gitmediğimiz için yazamayız ancak ağustosta doğal mantarların toplanıp, özelliklerinin öğrenilip, afiyetle yenildiği bir etkinlik var. Aklınızda olsun.
Hacılı Şelalesi Görmeye Değer: Beklentiyi düşük tutarak giderseniz zevk alınacak bir yer. Kanyonlarla geçen şelaleler arasından geçilerek gidiliyor. Şelaleler 4-5 metrelik düşük debili ancak neşeli. Serin serin, mis
4 Mevsim Ağva: Yazın deniz keyfi ve derelerde yüzme derken, sonbaharda doğanın eşsiz renkleri, kışın da kar inmiş yerleşimde şömine keyfi ve sevmesek de av mevsimi. Ağva’ya 4 mevsim gitmeyi deneyin.
Ağva’da Ne Yapılır?
Ağva Gezi Rehberinin başında da belirtmeye çalıştık. Çoğu zevke uygun aktiviteler ve tatil seçenekleri bulunuyor. Kısa kısa maddelersek;
1. Hafta sonu kaçamağı ve romantizm. – Vakti olanlara hafta içi fiyatların daha uygun olduğunu ve Ağva’nın daha sakin olduğunu belirtelim.
Ağva’nın en iyi oteli sorusuna cevap veremeyiz. Çoğu tesis güzel, sakin, butik. Siz yorumlara ve bütçenize göre en iyi seçeneği değerlendirirsiniz.
2. Ağva’da Tekne Turları: Çok sayıda otelin ve bağımsız işletmenin tekneleri hem her iki nehirde, hem de Karadeniz’de küçük turlar düzenliyor. Kişi başı 20 TL +/- 5 TL arası değişen fiyatlar mevcut.
3. Kano keyfi: En güzel sporlardan olan kano hem amatörler hem de biraz iş bilenler için Ağva’da yapılabilecek en güzel aktivitelerden. 2 kişilik kano ücreti 30 TL ve pazarlığa açık. Doğaya saygılı, sakin, asil, zevkli ve sağlığa faydalı.
4. Trekking ve yürüyüş: Çok sayıda yürüyüş rotası var. Bunların en meşhurları Kurfallı Orman Parkuru (2 km.), Hacıllı Şelaleler Parkuru (6 km.), Kilimli Parkuru (5 km.) olarak sıralanabilir.
5. Ağva’da kuş gözlemi: Eğer motorsuz bir kayıkla nehirlerde giderseniz, yalıçapkını kuşlarının sizi takip ettiğini göreceksiniz. Bu paha biçilemez anı biraz geliştirmek isterseniz, Göksu boyunca kızıl gerdan, saka ve florya gibi birçok kuş türünü görebileceğinizi unutmayın. Yeşilçay deresi kıyısında karabatak, karatavuk karşımıza çıkabilir. Balıkçıllar da her yerde. Ağva sahilinde tabii ki martılar bizimle. Orman içinde ise türler çoğalıyor. Bülbül, atmaca, doğan, ağaçkakan, kırlangıçlar ve çulluklar bizlere hoş sesleriyle ya da güzel gövdeleriyle yaklaşabilir. Bir dürbün almakta da fayda var.
6. Olta Balıkçılığı ve Zıpkınlı Dalışlar: Nehirlerde türler nispeten zayıf olsa da, Karadeniz sahili her iki türle avlanma için de birebir. İstanbul’da bir pazar günü aktivitesi dahi olur. Haydi rastgele.
7. Mağara Gezileri: Kimi açık mağaralar olduğu gibi sudan da ilerlenerek ulaşılan çokça mağara bulunuyor. Ağva’nın falezlerinin etrafında çeşit çeşit mağaralar bulmak mümkün.
8. Piknik: Olmazsa olmaz doğa aktivitemiz piknik için şehirden hiçbir şey getirmenize gerek yok. Her şey Ağva merkezde, çarşıda pazarda bulunuyor. YER ATEŞİ YAKMAYIN !
9. Su Sporları: Aşırı gelişmiş olmasa da özellikle Kurfallı sahil ve Ağva Sahilde su sporları imkanı bulunuyor. Zevkinize göre bir göz atmakta fayda var.
10. Sonbahar Doğa Yürüyüşleri: Ağva, her ne kadar İstanbul’a çok yakın tatil beldelerinden olsa da, tipik bir Batı Karadeniz coğrafyası. Korunmuş doğası, ormanları ve deltayı oluşturan iki nehrinin civarı çok farklı tonlardaki renklerde ağaçlara sahip. Bu ağaçlar, sonbaharda da eşsiz manzaralar sunuyor.
11. Köyler ve tarihi evler ziyaretleri: Ağva ilçe merkezi artık yazlıkçı bir bölge olsa da, civardaki birçok köy tarihi ve doğal yapısını koruyor. Çoğunu rahatlıkla ziyaret edebilir, tezek kokuları içinde fotoğraf çekebilirsiniz. Evlerin ve seranderlerin (Karadeniz evi) tarihi mimarisi şahane.
Şile’ye gidilir. Ağva ile Şile birbirine yakın iki yerleşim. Şile aynı zamanda ilçe merkezi. Şile’de de özellikle deniz aktivitesi olarak yapılacak şeyler bulunuyor. Fiyatlar da çok daha ucuz. Bu da bir seçenek olarak akılda olsun derseniz,
Ağva’da Konaklama
Bolca otel ve tesis seçeneğinin yanı sıra, birkaç ücretli camping alanı var. Ağva’da çadır atılacak yerlerin başında ise yukarıda yazdığımız gibi Kilimli civarı uygun. Ayrıca orman içinde de çadır atılacak yerler var. Kilimli tarafının yine daha güvenli ve serbest olduğunu belirtebiliriz. Girişteki turizm info ofisinden ya da yerel halktan bilgi alabilirsiniz. Ayrıca Ağva plajlarında çadır imkanı da sunuluyor.
Ağva’da Gezilecek Yerler
Açıkçası kasabanın tümü gezmeye değer diyebiliriz. Yukarıda yazdığımız rotalar zaten görülmesi önerilen yerlerin çoğunu kapsayan şeritten geçiyor. İlçe merkezinde çarşı pazar ve alışveriş aktivitelerinin yanı sıra, bakkal, market, süper market gibi ihtiyaçları karşılayabilir, yazlıkçı kültürünü yaşayabilirsiniz. Herhangi bir sağlık sorunu sırasında da merkez yardımcı olacaktır. Kurfallı Orman Parkuru ve Kurfallı Köyü doğa ve köy sevenler için Ağva’nın batısında kalan seçenekler. Favorimiz Kilimli Parkuru ise daha doğuda kalan gezmek kadar çadır atmak için de uygun olan bölge. Her iki nehir ve Karadeniz’in Ağva kıyıları da sudan gezilecek ve eğlenilecek, aktiviteler yapılacak yerler olarak öne çıkıyor. Pek beğenmesek de Aşıklar Yolu da meşhur bir rota. Bizim gitme fırsatımız olmadı ama iki nehrin arasında kalan Dudubayırı Tepesi’ni de unutmayın deriz.
Ağva Civarında Gidilebilecek Yerler
İstanbul tarafına doğru en önemli merkez tabii ki Şile. Burası için tık tık: Şile Gezi Rehberimiz. İsaköy ve Ömerli de yine batıda kalan yerleşimler. Ömerli Barajı’na Baraj yolundan giderseniz giremezsiniz. (Biz ettik, siz etmeyin) civarlardaki köylerden Ömerli baraj gölü kıyılarına yaklaşmak mümkün.
Doğu ve kuzey taraflara doğru gidersek Kandıra, Büyük Bucaklı, Kadıköy, Pınarlı ve Bağırganlı seçenekleri karşımıza çıkıyor. Henüz hiçbirine gitmediğimiz için yorum yapmayalım. Hacıllı ve Şelalaler ise önemli bir destinasyon. Eğer yüzmeyi seviyorsanız, bu rotaya denizden ve nehirlerden de su yoluyla ulaşmak mümkün. Şelaleler için çok büyük beklentiniz olmazsa, keyif alırsınız. Hepsi kısa kısa, keyifli doğal güzelliklerimiz, öyle Rize Ayder‘deki ya da Karadeniz’deki gibi büyük şelaleler beklemeyelim.
Yorumlar