Adıyaman gezilecek yerler dediğimiz de büyük bir şehir hayal etmeyin. Şirin ve küçük sessiz bir kent Adıyaman. Sıralanmış alabildiğince büyük dağların arasında kendini gösteren dingin şehir. Kent merkezine geldiğinizde şehrin dinginliğini fazlasıyla hissedebilirsiniz. Şehir adını, ‘Vadi-i Leman (Güzel Vadi)‘ kelimesinin zamanla değişmesi üzerine Adıyaman olarak almış. Adıyaman havalimanına her gün yapılan karşılıklı uçak seferleri ile de ulaşım sağlanabilir. Bu arada Adıyaman uçak bileti için Birçok bayi var birini tercih edebilirsiniz. Şehrin etrafını ise Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Malatya sarmalar.
Hititler, Asurlular, Frigler, Persler, Makedonlar, Kommagene Krallığı, Roma İmparatorluğu, Emeviler, Abbasiler, Bizanslılar, Eyyubiler, Anadolu Selçuklular ve Memluklular gibi bir çok medeniyete ev sahibi olmuş bu güzel topraklar. Toplayıcılık ve Avcılık Dönemi’nin de izlerini taşıyan, büyük medeniyetlere beşiklik eden Adıyaman, 100 yıldan bu yana dünya arkeologlarını meşgul eden bir araştırma alanı olma özelliğini de taşıyor.
Başlıklar
Nemrut Dağı – Ören Yeri
Nemrut Dağı ören yeri, il merkezine 87 kilometredir. Kommagene Kralı I. Antiochos için yapılan anıt mezar üzerinde kırma ve çakıl taşları yığılarak bir tümülüs oluşturulmuştur. Dünya harikası olan bu tümülüs, Doğu Toros sıradağları üzerinde 2206 metre yükseklikte olup etkileyici bir manzaraya hakim olması dolayısıyla güneşin batışı ya da doğuşunu izlemek için iyi bir tercihtir.
Cendere Köprüsü
Adıyaman’ın Kahta ilçesi ile Sincik ilçesini birbirine bağlayan bu köprü, il merkezine 55 km mesafededir. İsmini Cendere Çayı’ndan alan bu köprü, depreme karşı sütunlarına esneklik payı verilerek inşa edilmiştir.
Karakuş Tümülüsü
Nemrut Milli Parkın içerisinde bulunan Karakuş Tümülüsünde 21 metre uzunluğunda anıt bulunmaktadır. Bu anıt Kommagene Uygarlığı kralı olan II.Mithridates tarafından annesi (İsas) adına yaptırılmıştır. Ayrıca bu yerin adı anıt üzerindeki kartal figüründen gelmektedir.
Adıyaman (Hısn-I Mansur) Kalesi
Şehir merkezinde yer alan ve yığma bir höyük üzerine kurulmuş olan bu kale yaklaşık 25 m yüksekliktedir.
Perre (Pirin) Antik Kenti
Kommagene Uygarlığının en büyük yerleşim yerlerinden birisi olan Perre Antik Kenti, il merkezine 5km mesafedeki Ören Mahallesi’nde bulunmaktadır. Antik Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden, kervanlardan, yolculardan ve orduların dinlenme yeri olduğundan bahsedilmektedir. Bahsedilen bu suyun aktığı Roma Çeşmesi günümüzde de çalışmaktadır. Ayrıca bu antik kentte kayalıkları oyarak yapılan kaya mezarları, en ilgi çeken kalıntılardır.
Arsameia Antik Kenti
İl merkezine 63 kilometre uzaklıktaki Kahta ilçesinde bulunan bu antik kent, M.Ö ll. yüzyılda Kommagenelerin atası olan Arsemia tarafından kurulmuştur. Ayrıca Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı bu antik kentte bulunmaktadır.
Oturakçı Pazarı
Şehir merkezindeki bu tarihi çarşıda yöreye özgü halı, kilim, cicim ve heybe gibi ürünler satın alınabilir.
Adıyaman Müzesi
Müzede tahminen 30.000 yapıt bulunmaktadır. Bunlardan tahminen 2.000 yapıt teşhirde segilenmektedir. Paleolitik Çağdan Osmanlı zamanına kadar istikrar gösteren arkeolojik yapıt salonunda; Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma, Bizans, İslami, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ilişkin muhtelif yapıtlar bulunmaktadır. Etnoğrafik yapıtlar salonunda ise yörede derlenen halı, kilim ve cicim gibi el dokumaları, bayan ve erkek elbiseleri, gümüş takılar ile bakır eşyalar teşhir edilmektedir.
Adıyaman’da Ne Yenir
Adıyaman Tavası
Domates ve patlıcanlar kuşbaşı doğranır. Tavaya doğranan et konularak üzerine soyulmuş sarımsak eklenir. Üzerine biber ve kuyruk yağı dizilir ve patlıcanlar yerleştirilir, en üstüne domates konur ve fırında pişirilir. Tadı nefis, hele bir de yanında cacık varsa of of
Çiğ köfte : Türkiye’de pek çok şehirde çiğ köfte yapılsa da aslında en meşhuru Adıyaman çiğ köftesidir. Bulgur, et ve baharatın harmanlanmasıyla elde edilir.
İçli Köfte : Basalla (ekşili köfte), Bulgur, et ve kıyma karışımınına ufak top gibi bir şekil verilir. Hazırlanan köfteler salçalı suda kaynatılır.
Şillik Tatlısı : Su ve undan hazırlanan hamur ikiye bölünür ve tepsideki iki hamurun arasına ceviz ilave edilir. Baklava dilimi halinde kesilerek üzerine şurup dökülür. Üzeri örtülerek 10 dakika kadar beklenir.
Kabak Aşı : İlk önce soğanların ve domateslerin kabukları soyulur ve ardından yemeklik olarak doğranır. Soğan yağda öldükten sonra kabak ve domates ilave edilir. Ardından pirinçte eklenir. Serviste ise üzerine nane ve maydanoz serpilir.
Patlıcan Cacığı : Patlıcanlar soyulup ve küçük küp şeklinde doğranır. Kaynayan suyun içine bulgur ve patlıcan katılır. Sarımsaklı yoğurt ve pişen patlıcanlar yoğurtla harmanlanıp üzerine nane veya pul biber eklenir.
Kentin diğer meşhur yemekleri ise; Burma Tatlısı, Pestil Yapıştırma ve Hıtap, Karıştırmalı Aş, Dövme Aşı, Çılbır, Mercimekli Köfte…
Adıyaman’dan Yapmadan Dönme:
-Nemrut Dağı’ndan güneşin doğuşunu ve (veya) batışını izlemelisiniz.
– Kommagene Uygarlığı’nın eserlerine şahit olmalısınız.
– Adıyaman Müzesi’ni gezmelisiniz.
– Harfane gecesini (Adıyaman sıra gecesi) izlemelisiniz.
-Yöresel tatlarından mutlaka tatmalısınız.
– Yörede dokunan halı, kilim, cicim heybe veya Nemrut heykellerinden en az birini alabilirsiniz
Adıyaman gezilecek yerler bakımından zengin topraklara sahip, özellikle bir çok medeniyete ev sahipliği yapması bu toprakları değerli kılıyor.
Yorumlar