Adana geleneksel yönden epey turistik bir kent olduğunu söylemek hatalı olur. Tarım, iş ve endüstri şehiri olan bu Adana’nın yurtdışı konukları genellikle ticari amaçlarla gelen iş kişileri veyahut transfer yolculardır. Fakat ciddi bir gastronomi turizmi de bilhassa ülkemizde uçuşların basitleşmesi ve devasa illerdeki lezzetleri kaybolması ile gelişmektedir. Adana, sağlık turizmi yönünden de ilçesinde öncü olmakla beraber ülkemizin surat akıdır. Adana’nın tarihi yapısı tam bir ‘gerçeklik’ barındırır, nerdeyse Ege illeri kadar birden fazla antik kente toprak sahipliği yapmaktadır. Çukurova şehiri yılların tarihi birikimi ve varlıklı toprakları ile, Adana’da gezilecek, görülecek tarihi ve kültürel çoğu yapıtı barındırıyor.
Adana Anavarza Kalesi ve Antik Kenti
Merkezden 70 km. kadar uzaklıkta Kozan ilçesinin Ceyhan bölge sınırında antik dönemden kalan Anavarza Kenti’nde ne yazık ki son zamanlarda nerdeyse hiçbir şey ayakta değildir. Klikya’nın bu değerli eserinden yanlızca hamam, kilise, büyük sur ve sütunlu yol henüz yaşıyor olmakla beraber, şehrin zirvesindeki kale epey dayanıklı tek şeklinde ayaktadır. Kültür Bakanlığı’na bağlı Anavarza Ören Yeri’nin girişi ücretsizdir.
Adana Ayaş Antik Kenti
Adana’nın bu arada tek Akdeniz kenti olduğunun ve denize kıyısının olduğunu gösterircesine (Haritadan bakınca herkes Adana’yı deniz kıyısında sanar, meğer ki il merkezi denize bayağı mesafelidir) kenar ilçemiz Yumurtalık’ta bulunan şirin liman kasabası ve tarihi kalıntıların yerleşimi. MÖ 4′ün sonlarında MÖ 3′e yakın uygulanan savaşta Devasa İskender’in, Pers İmparatoru Dara’yı yenmesinin ardına yerleşen Makedon komutanlar doğrulusunda inşa edilmiş tek liman kenttir.
Adana Büyük Saat
32 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en devasa saat kulesidir. 1881′de inşasına başlanıp 1 senede hizmete açılmıştır. Bilindiği üzere o devre saat kuleleri modernleşmenin sembolüdür. Kendisinden 5 yıl ardından inşa edilen ülkemizin en devasa ikinci saat kulesi Dolmabahçe Saat Kulesi’nden (27 metre) 5 metre epey uzundur. Kentin çarşı kısmında yer alır. Belediyenin armasında bulunan kule budur.
Adana Taş Köprü
Adana’nın simge yapısı Taş Köprü taaa Roma döneminde yapılmış, son zamanlarda Seyhan ve Yüreğir merkez kazalarını birbirine bağlayan tarihi tek yapıdır. Birkaç yıl evveline kadar vasıta trafiğine de açık olan yapı bu özelliği ile Dünya’nın vasıta trafiğine açık en köklü köprüsüdür. 21 gözlü inşa edilen köprünün kara bölümü dolgularla küçülerek bu gün 14 gözlü olarak ayaklı tarih olarak kentin tam merkezinde heybetiyle dikilmektedir.
Seyhan Barajı, Baraj Gölü
Akdeniz’e dökülen en devasa akarsu olan Seyhan Nehri, Adana il merkezine de seneler boyu katkı sağlamış durumda. Bu tabii güzellik, saatinde taşkınları önlemek için tek barajla ve aynısı baraj üzerindeki güzellikleriyle de mahalli halka serinleme fırsatı sunuyor. Siz de Adanalılar gibi ırmak kıyısında yürüyüş yapılabilir, atıştırabilir ve zevk çatabilirsiniz.
Yorumlar